Bijgewerkt: 26 juni 2022

'De moeder de vrouw' is het thema van de 84ste Boekenweek

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
15-03-2019

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is 'De moeder de vrouw'. De Boekenweek viert het boek, en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non-fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

Nelleke Noordervliet in bibliotheek Aalsmeer, de Oude Veiling. Schrijfster Nelleke Noordervliet neemt ons op 27 maart mee op een literaire reis door de tijd waarin ze verschillende vrouwen belicht die voor haar als inspiratiebron dienden. Ze doet dit aan de hand van haar roman ‘Altijd roomboter’ waarin ze schrijft over haar overgrootmoeder en wat er in haar lange leven allemaal veranderede in Nederland en voor vrouwen in het bijzonder.

Foto Amstelveen
(Foto Ernie Enkelaar - 2011)

Schrijfster Petronella Maria (Nelleke) Noordervliet-Bol (1945)


Nelleke Noordervliet behoort tot een van de grande dames van de Nederlandse literatuur. In haar werk weet ze altijd weer een verbinding te leggen tussen geschiedenis en fictie. We zijn dan ook trots dat we haar mogen aankondigen voor deze speciale boekenweeklezing die we in samenwerking met KCA en Boekhuis Aalsmeer organiseren. Kaarten zijn te koop in de bibliotheek, bij het Boekhuis of online via www.debibliotheekamstelland.nl. Leden betalen €10,- en niet-leden €15,-. De lezing is op woensdag 27 maart 2019 in de Oude Veiling Aalsmeer en begint om 20.15 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Adres: Oude Veiling Aalsmeer Marktstraat 19, 1431 BD Aalsmeer

Het thema van de Boekenweek 2019 is ontleend aan het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff ‘De moeder de vrouw’. Tevens is het Boekenweekthema een verwijzing naar de bundel De moeder de vrouw, met daarin twee romans (Ontaarde moeders en Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor) over moederschap van de onlangs overleden Renate Dorrestein.

Al direct bij de bekendmaking werd duidelijk hoe relevant het maatschappelijk debat over moederschap en vrouw-zijn is. Moeder en vrouw zijn twee identiteiten. In hoeverre zijn zij met elkaar verbonden? Dit is slechts een van de vele vragen die het thema oproept. Wij willen graag dat deze discussie gevoerd wordt, ook in de Boekenweek en naar aanleiding van boeken die het thema vanuit verschillende perspectieven belichten. De literatuur heeft immers zoveel markante moeders voortgebracht, van Medea tot oermoeder. Rond het Boekenweekthema zullen tot aan de Boekenweek verschillende nieuwe titels verschijnen (pdf).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.