Bijgewerkt: 3 december 2021

De mondiale zeespiegelstijging is toegenomen

Nieuws -> Informatief

Bron: NASA
14-02-2018

'Volgens een nieuwe studie op basis van 25 jaar NASA en Europese satellietgegevens is het tempo van de mondiale zeespiegelstijging in de afgelopen decennia toegenomen in plaats van gestaag toe te nemen' -melden Katie Weeman, Coöperatief Instituut voor Milieukunde en Patrick Lynch van NASA's Goddard Space Flight Center.

'Deze versnelling, voornamelijk veroorzaakt door de toename van het smelten van het ijs in Groenland en Antarctica, heeft het potentieel om de totale zeespiegelstijging van 2100 te verdubbelen in vergelijking met projecties die uitgaan van een constante zeespiegelstijging' - aldus lead auteur Steve Nerem. Nerem is hoogleraar in de Aerospace Engineering Sciences aan de Universiteit van Colorado Boulder, een collega bij Colorado's Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES) en lid van NASA's Sea Level Change team.Als de zeespiegelstijging in dit tempo blijft veranderen, zal 65 centimeter stijgen tegen 2100 - genoeg om significante problemen te veroorzaken voor kuststeden, volgens de nieuwe beoordeling door Nerem en collega's van het Goddard Space Flight Center van NASA in Greenbelt, Maryland; CU Boulder; de Universiteit van Zuid-Florida in Tampa; en de Oude Universiteit van het Overheersonderwerp in Norfolk. Het team, gedreven om de reactie van de aarde op een opwarmende wereld te begrijpen en beter te voorspellen, publiceerde hun werk op 12 februari 2018 in het tijdschrift Proceedings van de Nationale Academie van Wetenschappen.'Dit is bijna zeker een conservatieve schatting' -vertelt Nerem. 'Onze extrapolatie gaat ervan uit, dat de zeespiegel in de toekomst zal blijven veranderen zoals in de afgelopen 25 jaar. Gezien de grote veranderingen die we vandaag in de ijskappen zien, is dat niet waarschijnlijk'. Stijgende concentraties van broeikasgassen in de aardatmosfeer verhogen de temperatuur van lucht en water, waardoor de zeespiegel op twee manieren stijgt. Ten eerste, breidt warmer water uit, en deze 'thermische uitbreiding' van de oceaan heeft ongeveer de helft van de 7 centimeter van globale gemiddelde zeespiegelstijging bijgedragen die wij in de loop van de afgelopen 25 jaar hebben gezien' zegt Nerem. Ten tweede stroomt smeltend landijs de oceaan in, waardoor ook de zeespiegel over de hele wereld stijgt.

In 2018 zal de NASA twee nieuwe satellietmissies lanceren die van cruciaal belang zullen zijn om de toekomstige projecties van de zeespiegel te verbeteren: de missie Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO), een partnerschap met GeoForschungsZentrum (GFZ) in Duitsland, zal doorgaan met het meten van de massa van de Groenlandse en Antarctische ijskappen; terwijl de Ice, Cloud, and land Elevation Satellite-2 (ICESat-2) zeer nauwkeurige waarnemingen zal maken van de hoogte van ijskappen en gletsjers.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS