Bijgewerkt: 29 maart 2024

De mooiste kamermuziek dichtbij huis in Ouderkerk

Nieuws -> Ontspanning

Bron: Stichting Kamermuziek de Amstel
21-01-2015

Concertserie 'Uriel and Friends' in Amstelkerk te Ouderkerk a/d Amstel 1 februari 2015, Vioolsonates Uriel Ensemble (duo). 'Toonsoort als leitmotiv, a klein'

L. van Beethoven - vioolsonate nr. 4
R. Schumann - vioolsonate opus 105
F. Schubert - vioolsonate D385
J. Brahms - vioolsonate opus 100

Foto Amstelveen
(Bron Stichting Kamermuziek de Amstel - 2015)

Concertserie 'Uriel and Friends' in Amstelkerk te Ouderkerk a/d Amstel 1 februari 2015, Vioolsonates Uriel Ensemble (duo). 'Toonsoort als leitmotiv, a klein'


Elke toonsoort heeft een eigen karakter.

Twee vaste leden van het Uriel Ensemble, Marijn Mijnders en Mitsuko Saruwatari, brengen een vioolsonateprogramma met een bijzonder thema. In de 17de eeuw is de zogenaamde welgetempereerde stemming voor het klavier ontwikkeld. In die stemming is het karakterverschil van de onderscheiden toonsoorten duidelijk hoorbaar. Zo was a klein , samen met F groot de meeste zuivere, en daarmee de fraaiste toonsoort, in tegenstelling tot Des groot of Cis groot, de meest onzuivere toonsoorten, die bijvoorbeeld werden gebruikt om iets demonisch uit te beelden.

Verder werd a klein als “teder, edel en melancholiek…” gekarakteriseerd. Een componist koos bewust voor een bepaalde toonsoort, wanneer hij een duidelijk beeld over een stuk had. In de huidige, moderne stemming (de gelijkzwevende stemming) zijn alle noten even onzuiver gestemd, waardoor het karakter verschil per toonsoort minder hoorbaar is geworden. Maar de boodschap van de componist is nog steeds duidelijk.

Verrassend en interessant is het om te vergelijken, hoe de drie meester-componisten Beethoven, Schubert en Schumann met de toonsoort a klein met de viool en piano ieder hun eigen wereld gecreëerd hebben. Om het concert toch in groot stemming af te sluiten, wordt de liefdevolle A groot vioolsonate van Brahms als slotstuk ten gehore gebracht.

Speciale winteractie voor de abonnementhouders:

Uitsluitend voor dit concert heeft Stichting Kamermuziek de Amstel een speciale winteractie. Bent u abonnementhouder? Neem dan uw vrienden, familie of kennissen mee. De introducé betaalt dan slechts € 5,00 entree (max. 2 introducés per abonnement)! Locatie: Amstelkerk, Kerkstraat 11, 1191 JB Ouderkerk a/d Amstel Aanvang: 15.00 uur. Reservering: reserveerskda@gmail.com Informatie: http://www.kamermuziekdeamstel.nl Wij hopen, dat wij u op 1 februari 2015 mogen begroeten!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.