Bijgewerkt: 23 juni 2024

De mooiste zin van 2011

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
19-09-2012

Het literaire tijdschrift Tzum kent ieder jaar een prijs toe aan de mooiste zin uit een roman van het afgelopen jaar. De prijs bestaat uit een beker en evenveel euro's als er woorden in de zin staan. In dit geval zijn het er 99, en is de prijs voor de schrijver L. H. Wiener, die in zijn roman Shanghai Massage schreef:

"Ik zou mijn moeder nog wel eens in die dikke Velsense vissersneus van haar willen knijpen, een neus die van geen ophouden wist, in tegenstelling tot mijn moeders nieren, die het begaven onder de druk van alle medicijnen – nu ja, niet echt knijpen, want een beetje zoon die knijpt zijn moeder niet, die eert het wijf dat moeder heet, maar die dikke kokkerd van een gok van haar, dus, tussen mijn wijs- en middelvinger en duim pakken, zoals ik vroeger vaak deed, om te plagen, als een soortement van liefkneuzing, dat zou ik graag nog eens een keertje doen."

Voor het weblog Neder-L schreef de taalkundige en Taalpost-redacteur Marc van Oostendorp een analyse van deze zin.

L. H. Wiener?

Lodewijk Willem Henri Wiener (1945), aanvankelijk schrijvend onder de naam Lodewijk-Henri Wiener maar sinds 1980 publicerend als L. H. Wiener, is een Nederlands prozaschrijver. Daarnaast was Wiener lange tijd leraar Engels aan het Stedelijk Gymnasium in Haarlem.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.