Bijgewerkt: 22 januari 2025

De nationale supercomputer Snellius wordt ingewijd

Nieuws -> Technologie

Bron: Rijksoverheid/RVD/Wikipedia
29-07-2021

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdagochtend 16 september 2021 in Amsterdam de nationale supercomputer Snellius. De nieuwe supercomputer biedt het wetenschappelijk onderzoek in Nederland tien keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger Cartesius.

Tijdens de openingsbijeenkomst wordt onder meer ingegaan op de mogelijkheden van supercomputing voor wetenschappelijk onderzoek en bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Het openingsprogramma is te volgen via een livestream.

Wetenschappers hebben voor hun onderzoek steeds meer rekenkracht en mogelijkheden voor dataopslag en dataverwerking nodig. De supercomputer is zo ontworpen door Lenovo dat het systeem geschikt is voor alle wetenschapsgebieden, van astronomie tot sociale wetenschappen en van onderzoek naar klimaatverandering tot medische wetenschappen. Voor de computer is waterkoelingstechnologie gebruikt waardoor minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance.



Snellius komt net als de huidige supercomputer Cartesius in de Amsterdam Data Tower op het Amsterdam Science Park te staan. Tijdens de opening worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen. Lees meer: Krachtigste Nederlandse supercomputer met 1.160 AMD Epyc-CPU's heet Snellius

Willebrord Snel van Royen (Leiden, 1580 - aldaar, 30 oktober 1626), ook bekend onder zijn Latijnse naam Snellius, was een Nederlandse wis- en natuurkundige, humanist, taalkundige en astronoom. Hij was van 1613 tot zijn dood in 1626 hoogleraar wiskunde aan de Universiteit Leiden. Hij is vooral bekend door de naar hem genoemde wet van Snellius uit de optica.

Hij volgde al vanaf jonge leeftijd het onderwijs in de school aan huis die zijn vader dreef aan het Pieterskerkhof. Daar leerde hij onder andere Latijn, Grieks en filosofie. Zijn vader was een groot aanhanger van de anti-Aristoteliaanse Franse humanist en hervormer Petrus Ramus. In zijn studentenjaren maakte Snellius deel uit van de kring van begaafde studenten rond Scaliger, waar hij zijn kennis van de klassieke talen verder kon uitbreiden. Daarnaast had Willebrord een grote belangstelling voor wiskunde. Hij werd een privéleerling van de wiskundige Ludolph van Ceulen, die in die jaren tevens verbonden was aan de door prins Maurits onder invloed van Simon Stevin in Leiden gestichte ingenieursschool.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2021)

Willebrord Snel van Royen (1580 - 1626), ook bekend onder zijn Latijnse naam Snellius, was een Nederlandse wis- en natuurkundige, humanist, taalkundige en astronoom


Scholengemeenschap Snellius in Amstelveen is geschiedenis. Toen het Casimir Lyceum aan Tulpenburg in Amstelveen te klein werd, liet de gemeente een nieuwe openbare scholengemeenschap bouwen aan de Startbaan. Dit werd het Snellius Lyceum dat destijds geopend werd door toenmalige minister Brinkman, voormalig leerling van het Casimir. Veel docenten gaven les zowel aan het Casimir Lyceum als aan het Snellius. Het Casimir Lyceum en het Snellius werden in 1996 samengevoegd onder de naam Amstelveen College. Zij opereerden toen nog op beide locaties.

Toen de gemeente andere plannen had voor de locaties, kwam er een nieuw schoolgebouw voor het Amstelveen College, waarin beide scholen werden samengevoegd. Ook diverse kleinere scholen uit de omgeving werden opgenomen in het Amstelveen College, waar onder: de Theo Thijssen Mavo (in 1992), IVO Mavo De Werkgemeenschap (in 1992), Professor Van de Leeuwschool (in 1963), Posthoorn Mavo Uithoorn (in 1991). Zie voor geschiedenis bij Casimir Lyceum. Lees meer over het Snellius Lyceum hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.