Bijgewerkt: 2 december 2023

De neutrale niet-reanimerenpenning is voor iedereen beschikbaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-06-2017

De neutrale niet-reanimeren penning is een feit. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, opende 7 juni 2017 het symposium, waar de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) de uitgifte van de niet-reanimerenpenning overgedragen aan de Patiëntenfederatie Nederland. Iedereen die dat wil, kan de penning nu kopen, daarmee wordt de penning losgekoppeld van een lidmaatschap van de NVVE.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Edith Schippers (VVD) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Betekenis niet-reanimerenpenning. De penning is een draagbare wilsverklaring. Door de penning te dragen geven mensen aan, dat zij bijvoorbeeld bij een hartstilstand, niet geholpen willen worden. Artsen en professionele zorgverleners mogen niet reanimeren als zij de penning aantreffen. Minister Schippers: “Dat de NVVE hun geesteskind overdraagt en daarmee breed beschikbaar stelt, verdient een groot compliment”.

Behandelverbod. Het dragen van de penning is een persoonlijke keuze. Het gaat om een behandelverbod voor artsen en professionele zorgverleners en kan dus gevolgen hebben. De penning kan alleen door de drager zelf worden besteld via de website van de Patiëntenfederatie Nederland. Op deze site staat ook informatie over de penning, zodat mensen een goede afweging kunnen maken. Momenteel worden jaarlijks ongeveer 4.500 penningen verstrekt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.