Bijgewerkt: 13 juli 2024

De nieuwe ambassadeur van Japan in Nederland bezocht Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-02-2023

Op woensdag 22 februari 2023 brachten de buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur in Nederland van Japanse in Nederland, Z. E. heer Hiroshi Minami en zijn echtgenote een bezoek aan Amstelveen. Zij werden hartelijk ontvangen op het raadhuis door burgemeester Tjapko Poppens en Adam Elzakalai wethouder Economische Zaken.

Daarna bezocht het gezelschap via de Laan van Deshima de International School of Amsterdam (ISA) en de Japandesk in Ziekenhuis Amstelland. Japan en Amstelveen hebben al jaren een nauwe band, vanwege de Japanse bedrijven die zich in Amstelveen en de regio hebben gevestigd. Daarom huisvest Amstelveen een grote Japanse gemeenschap. Ziekenhuis Amstelland heeft een aparte helpdesk voor Japanse inwoners.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Burgemeester Tjapko Poppens, Z.E. heer Hiroshi Minami en zijn echtgenote en Adam Elzakalai wethouder Economische Zaken in de raadzaal op 22 februari 2023

Hiroshi Minami (南 博; * 1 mei 1959 in Tokyo) is een Japanse diplomaat. Na verschillende functies bij het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken en als diplomaat, onder meer bij de Verenigde Naties, was Minami van 2017 tot 2019 ambassadeur van Japan in de Zuidoost-Aziatische staat Oost-Timor.

Minami heeft een bachelor in de rechten van de Universiteit van Tokio en een master in economie van de Britse Universiteit van Cambridge. In april 1983 begon Minami te werken voor het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Van oktober 1998 tot augustus 1999 was hij privé-secretaris van de onderminister van Buitenlandse Zaken op de ambassades in Londen en Peking. Daarna was hij tot februari 2001 adjunct-directeur van de afdeling coördinatie van het secretariaat van de minister van Buitenlandse Zaken.

Als directeur voor de G8-top werkte Minami van maart tot augustus 2001, in welke periode de G8-top in Genua werd gehouden. Daarna was hij tot juli 2003 directeur van de tweede afdeling West-Europa bij het Bureau Europese Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarna stapte Minami over naar het departement voor multilaterale samenwerking als directeur van de afdeling Administratie van de Verenigde Naties. Daarna volgde van augustus 2004 tot december 2005 de functie van directeur van de afdeling Global Affairs Policy bij het departement Global Affairs van het ministerie van Buitenlandse Zaken en van december 2005 tot januari 2008 de functie van minister belast met mensenrechten, humanitaire zaken en gespecialiseerde agentschappen bij de permanente missie van Japan in Genève.

Van januari 2008 tot juni 2010 was Minami hoofd van de ambassadekanselarij op de ambassade van Japan in Rusland en van juni 2010 tot januari 2012 adviseur van de kabinetssecretaris. Daarna volgde tot januari 2014 de functie van adjunct-directeur-generaal Global Affairs bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf augustus 2014 was Minami tot 2017 plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van Japan bij de Verenigde Naties met de rang van ambassadeur. Op 18 oktober 2017 droeg Minami zijn accreditatie als Japanse ambassadeur in Oost-Timor over aan president Francisco Guterres. Minami volgde Eiji Yamamoto op in de functie in Dili. Minami's ambtstermijn eindigde in 2019.

Buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur (openbare diplomatie) in 2019; Buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur (openbare diplomatie en internationale handel en economische zaken) in 2020; Buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur (openbare diplomatie en internationale handel en economische zaken, internationale gezondheid) in 2021; Adjunct-directeur-generaal, Health and Medical Strategy Office, Cabinet Secretariat; Secretariat for Health and Medical Strategy Promotion, Cabinet Office. Directeur Gezondheid en Medische Strategie, Directoraat Gezondheid en Medische Strategie, en lid van de Expert Task Force Global Health Strategy, Global Health Strategy Promotion Council, Cabinet Office. Buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur in Nederland in 2022.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.