Bijgewerkt: 22 januari 2025

De nieuwe armen ook in Amstelveen!

Nieuws -> Sociaal

Bron: Grea Twint
10-03-2013

door Ellie Koot

Op een dag rijd je op je fiets richting Hueseplein. Lege boodschappentassen bungelen aan je stuur. Je hart klopt driftig, maar dat komt niet alleen door het tegen de wind in fietsen. Dit is de eerste keer, dat je naar de voedselbank gaat. De eerste keer dat je, toepasselijk dankbaar, de spreekwoordelijke hand op gaat houden. Jouw hand.

Wie had ooit kunnen denken, dat het zover zou komen? Afhankelijk zijn van particulier initiatief. Want zelfs met een aantal sociale vangnetten (die nog niet zijn wegbezuinigd), red je het niet.

Voor de meeste van ons, is bovenstaand scenario geen realiteit en is de crisis een abstract begrip. Oké, iedereen betaalt meer zorgpremie en eigen risico, meer gemeentebelasting, meer huur etc. Menigeen zal wellicht besluiten om dit jaar maar één keer met vakantie te gaan.

grea Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Grea Twint, oprichtster van Voedselbank Amstelveen


Deze, gelukkig nog grote groep; wat weten wij van ‘de nieuwe armen’? Kunnen wij ons voorstellen, hoe het is om alsmaar in te teren op het ‘appeltje voor de dorst’, totdat je iedere maand in de min staat? En ja, je moet blijven eten. En ja, zeker als je kinderen hebt, dan is de schaamte voorbij en de voedselbank in zicht.

‘Eigen schuld, dikke bult’, is wat wij  vaak stiekem denken als wij geconfronteerd worden met een ‘ nieuwe arme’,  bijvoorbeeld op TV. Totdat je het verhaal erachter hoort! Neem nou Sascha Meyer(46). Haar man wil scheiden. ‘Na de scheiding raakt ze haar baan kwijt. ‘De WW-uitkering betekent een inkomensverlies van 40 procent. Als zzp’er komt ze daarna niet aan de bak. Dan, botte pech: door een drievoudige enkelbreuk kan ze lange tijd letterlijk geen kant op.

De crisis doet er nog een flinke schep bovenop. Te oud, te duur, voor jou tien anderen, krijgt ze soms letterlijk te horen. De genadeklap komt als ook haar ex-man zijn baan verliest en hij de kinderalimentatie niet meer kan betalen.’

Zo ook de zelfstandige ondernemer, goed opgeleid die zijn zaak onderuit ziet gaan en de schuldeisers nog tienduizenden euro’s moet betalen. Een oudere met alleen een AOW-uitkering die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen, doordat de spaarcenten op zijn.

Slechts een deel van de klanten van de Voedselbank heeft problematische schulden. Vaak gemaakt om zolang mogelijk ‘normaal’ te kunnen blijven leven. Er zijn genoeg mensen bij met betaald werk(20%) en een (middel) hoge opleiding. En ja, soms staat er in de kamer een mooie TV, of designbank. Gekocht in betere tijden! Verder is er geen luxe zoals vakanties, merkkleding, schoolreisjes en betaald sporten. Kleren kopen ze meestal tweedehands.

De nieuwe armen. Nog wonend in inmiddels te dure woningen. Maar hoe kom je in deze tijd van je koopwoning af? Want met een eigen woning kom je voor heel wat sociale voorzieningen niet in aanmerking.

grea Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Kratten vol ingezamelde voedsel voor de armen van Amstelveen


Mevr. Grea Twint, oprichtster van de voedselbank in Amstelveen, vertelt dat in mei 2012 er 27 gezinnen waren aangemeld. Eind vorig jaar was dit opgelopen naar 76. Momenteel staat de teller op 65 gezinnen(± 149 personen). Ieder kwartaal worden de klanten financieel gescreend. Voor de gehanteerde norm, zie www.voedselbankamstelveen.nl. Behalve het verstrekken van voedselpakketten, worden de klanten ook geholpen om uit hun financiële nood te komen.

De Voedselbank is geheel afhankelijk van particuliere donaties, zowel in natura (voedsel), of in geld. Mevrouw Twint is blij met de 11 vrijwilligers die haar assisteren en met het goede contact, dat haar opnemers (‘intakers’) hebben met de gemeente. Zij hoopt, dat de gemeente Amstelveen binnenkort structureel een bedrag voor de voedselbank zal uittrekken.

Tot slot, is uw financiële situatie zorgelijk? Wacht niet te lang met aan de bel trekken. Praat erover met iemand die u vertrouwt. Heeft u al contacten met Amstelring, of Vita? Vraag deze hulpverleners wat u kan doen om overzicht te krijgen van uw financiën.

Tweemaal per maand zit in buurtcentrum Westend een administratief en belastingadviseur. Niels Gerritsma heeft speciaal voor de eerste editie van de wijkkrant de WestWijk Info, uitvoerig geschreven over, wat hij voor u kan betekenen. Het consult is gratis. Dus schroom niet om aan te kloppen met uw vragen. Ook in andere buurtcentra is (gratis) hulp te krijgen voor uw financiële vragen. Nogmaals, wacht niet te lang!



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.