Bijgewerkt: 6 december 2022

De nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen is beëdigd

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb/Gemeente Amstelveen
11-07-2019

Een aantal Nederlandse gemeenten hebben naast de 'gewone' burgemeester een kinderburgemeester en soms ook een kindergemeenteraad zoals in Amstelveen. Niemand weet hoeveel kinderburgemeesters er zijn en hun rol verschilt van gemeente tot gemeente. In Amstelveen is in 2019 alweer de derde kinderburgemeester beëdigd.

De kinderburgemeesters worden ondersteund door KinderrechtenNU (KRNU), de stichting die kinderrechten onder de aandacht brengt bij gemeenten, professionals, scholen, opvoeders en kinderen. Door middel van structurele kinderparticipatie raakt/wordt het kinderrechtenverdrag verankerd in de samenleving. KinderrechtenNU verstaat onder kinderparticipatie: meedenken, meepraten, meebeslissen, meehelpen en meedoen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen neemt afscheid op 10 juli 2019 van Jara de voormalige kinderburgemeester van Amstelveen


Na Melle Vos en Varvara Denisova werd Lara Zurr de kinderburgemeester van Amstelveen. Als eerste mannelijke kinderburgemeester kreeg Lieuwe (10 jaar) de ambtsketen overhandigd van Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen op woensdagmiddag 10 juli 2019 in de raadzaal tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hij mag de titel het hele schooljaar 2019-2020 voeren. De kinderburgemeester gaat met de burgemeester mee naar evenementen en houdt daar soms een korte toespraak. Denk bijvoorbeeld aan de intocht van Sinterklaas, de Vierdaagse en de herdenkingen op 4 en 5 mei.

Lieuwe is ook onderdeel van de kinderraad, die dit schooljaar met het thema natuur en milieu aan de slag gaat. Voor de installatie werd eerst afscheid genomen van de vorige kinderburgemeester, Jara die naast burgemeester Poppens ging staan, weliswaar op een houten kist als verhoging, om op dezelfde hoogte te komen als de burgemeester. Burgemeester Poppens heeft voor de vergadering een half uur lang kennis gemaakt met Jara en ze vertelde: 'Alle dingen die ik mocht doen vond ik leuk en de gemeente heeft alles goed georganiseerd. Je leert voor grote groepen te praten, omgaan met de spanning, maar ik vond het leukst om een gedicht voor te dragen op 4 mei en tijdens de Sinterklaasintocht.' Jara gaf ook tips voor de nieuwe kinderburgemeester: 'Hij moet gewoon genieten ook als hij het spannend vindt!' Jara kreeg een bijzondere penning met het wapen van Amstelveen van burgemeester Poppens overhandigd en een fotocollage van haar activiteiten in het afgelopen jaar.

Daarna riep de burgemeester Lieuwe naar de spreekstoel en zei: 'Je hebt van Jara gehoord dat je ontzettend moet genieten en straks gaat het praten vanzelf. Dat is de theorie, maar je moet het natuurlijk zelf ervaren en volgens mij komt dat helemaal goed!' Lieuwe vertelde over de werkzaamheden van de nieuwe kinderraad, dat ze verschillende thema’s hadden besproken zoals veiligheid en armoede, maar dat het natuur en milieu is geworden die de meeste stemmen opbrachten.

Volgens Lieuwe moeten veel meer kinderen naar de Dodenherdenking komen want hij staat vaak bij de scouts tijdens de herdenking en dan zag hij dat vooral ouderen aanwezig zijn. Volgens hem zou het ook voor jongeren heel leerzaam zijn om zo een herdenking mee te maken. Burgemeester Poppens wenste hem en zijn raad heel veel succes tijdens zijn kinderburgermeesterschap.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Burgemeester Tjapko Poppens en Lieuwe de nieuwe Kinderburgemeester van Amstelveen in de raadzaal op 10 juli 2019


Lieuwe moest ook zijn belofte doen, dus een verklaring afleggen en hij vertelde aan de leden van de gemeenteraad eerlijk en open wat hij vindt en wat zijn ideeën zijn: 'Ik beloof dat ik mijn best ga doen en aan alle regels zal houden en een goed voorbeeld zal zijn voor alle andere kinderen in Amstelveen!' Hij kreeg de ambtsketen van de kinderburgemeester omgehangen door burgemeester Poppens, die hem nogmaals feliciteerde met zijn burgemeesterschap.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.