De nieuwe paus werd gekozen
Nieuws -> KerkBron: Vatican/YouTube
08-05-2025
Witte rook steeg donderdag 8 mei 2025 op uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel in Rome, wat aangaf dat er een nieuwe paus was gekozen. De beslissing viel op het moment dat 133 kardinalen voor de tweede dag bijeenkwamen voor een historisch conclaaf in het Vaticaan. Een tweederdemeerderheid – ten minste 89 stemmen – was vereist om de nieuwe paus te kiezen.
De identiteit van de nieuwe paus is nog niet bekendgemaakt, maar hij zal naar verwachting binnenkort op het balkon van de Sint-Pieter basiliek verschijnen om zijn eerste zegen uit te spreken aan de gelovigen die zich op het plein verzameld hebben. Maar wat gebeurt er onder Michelangelo's fresco's in de aanloop naar die momenten? En wat gebeurt er voordat de naam van de nieuwe paus wordt uitgeroepen vanuit de Loggia der Zegeningen door de Franse kardinaal-protodiaken Dominique Mamberti?
De Aanvaardingsritus. Volgens de regels van de Ordo Rituum Conclavis en de Apostolische Constitutie Universi Dominici Gregis heeft een van de aanwezige kardinalen in de Sixtijnse Kapel de vereiste meerderheid behaald en heeft de verkiezing canoniek plaatsgevonden.
De oudste kardinaal volgens orde en leeftijd (of, indien hij de gekozene is, de volgende in de rij) vraagt, in het Latijn en namens het gehele Kiezerscollege, de toestemming van de gekozen kardinaal met de woorden: "Aanvaardt u uw canonieke verkiezing tot paus?" Na ontvangst van de toestemming vraagt hij vervolgens: "Met welke naam wenst u aangesproken te worden?"
De Meester van de Pauselijke Liturgische Vieringen, die optreedt als notaris en met twee ceremoniële functionarissen als getuigen, stelt vervolgens een document op waarin de aanvaarding van de gekozen paus en de door hem gekozen naam worden bevestigd.
Afsluiting van het conclaaf. De Apostolische Constitutie Universi Dominici Gregis stelt dat het conclaaf eindigt zodra de nieuwe paus zijn verkiezing aanvaardt, "tenzij hij anders beslist". Op dat moment mogen de plaatsvervanger van het Staatssecretariaat, de Secretaris voor de Betrekkingen met de Staten en anderen die onmiddellijke zaken met de nieuwe paus moeten bespreken, de Sixtijnse Kapel betreden.
De witte rook en de "Kamer der Tranen" Nadat de aanvaardingsrite is voltooid, worden alle stembiljetten en andere verkiezingsdocumenten verbrand, en de resulterende witte rook geeft aan de wereld het signaal dat er een nieuwe paus is gekozen. Terwijl de gelovigen op het Sint-Pietersplein applaudisseren en de wereld wacht op de naam van de nieuwe paus, verlaat de nieuwgekozen paus de Sixtijnse Kapel en betreedt de "Kamer van de Tranen".
Daar trekt hij, met hulp van de Meester van de Liturgische Vieringen, het kardinaalsgewaad uit, trekt een van de drie voorbereide pauselijke gewaden aan en brengt enkele minuten door in gebed.
De eerste ceremonie: Begroeting en "Te Deum". Bij terugkomst in de Sixtijnse Kapel neemt de nieuwgekozen paus plaats op de stoel en begint een korte ceremonie, ingeleid door een begroeting van de hoogste kardinaal van de Orde der Bisschoppen. De hoogste kardinaal-priester leest vervolgens een passage uit het Evangelie: "Jij bent Petrus, en op deze rots zal ik mijn Kerk bouwen" of "Voed mijn schapen". De protodiaken bidt vervolgens voor de nieuwgekozen opvolger van Petrus.
Daarna komen alle kardinaal-kiezers, in volgorde van voorrang, naar voren om de nieuwe paus te begroeten en hem hun gehoorzaamheid te beloven. De ceremonie wordt afgesloten met het zingen van het Te Deum, geleid door de nieuwgekozen paus.
Gebed van de nieuwe paus in de Paulinische Kapel. Kardinaal-protodiaken Mamberti begeeft zich vervolgens naar de Loggia der Zegeningen om de verkiezing en de naam van de nieuwe paus bekend te maken met de traditionele formule: "Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam!" ("Ik verkondig u een grote vreugde: We hebben een paus!"). Ondertussen houdt de nieuwe paus, voordat hij naar de Loggia gaat, halt in de Paulinische kapel om in stilte te bidden voor het Allerheiligste Sacrament. Na dit gebedsmoment betreedt hij de Loggia, waar hij zijn groet uitspreekt en zijn eerste apostolische zegen, Urbi et Orbi, uitspreekt aan de stad en de wereld.
Paus Leo XIV (geboren als Robert Francis Prevost, 14 september 1955) is een Peruaans-Amerikaanse katholieke prelaat die sinds 8 mei 2025 hoofd is van de Katholieke Kerk en soeverein van Vaticaanstad. Hij was prefect van het Dicasterie voor Bisschoppen en sinds 2023 voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika. Van 2015 tot 2023 was hij bisschop van Chiclayo in Peru en van 2001 tot 2013 prior-generaal van de Orde van de Heilige Augustinus. In 2015 werd kardinaal Prevost genaturaliseerd tot Peruaans staatsburger, zoals bevestigd door de Nationale Burgerlijke Stand van Peru. Op 8 mei 2025 werd hij tot paus gekozen en koos hij de pauselijke naam Leo XIV.
Prevost werd geboren in Chicago en bracht het begin van zijn carrière daardoor, waar hij voor de Augustijnen werkte. Hij diende in Peru van 1985 tot 1986 en van 1988 tot 1998 als parochiepastoor, diocesaan ambtenaar, seminariedocent en bestuurder. In 2023 werd hij kardinaal.