Bijgewerkt: 21 november 2024

De oorlogsbunker in Amstelveen blijft gemeentelijk monument

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-08-2020

De Raad van State heeft woensdag 26 augustus 2020 geoordeeld dat de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg de gemeentelijke monumentenstatus mag behouden en een educatieve functie mag krijgen. De komende tijd gaat de gemeente, in overleg met de gemeenteraad, bekijken of dit op korte termijn vorm kan krijgen. De omgevingsvergunning die nodig is voor de restauratie van het exterieur en de renovatie van het interieur is op 23 mei 2017 verleend.

De bunker, gebouwd in 1943 door de Duitse bezetter, is op 31 mei 2016 door het College van Burgemeester en Wethouders aangewezen als gemeentelijk monument. Zowel de gemeentelijke erfgoedcommissie, als de regionale Erfgoedcommissie van de stichting Mooi Noord-Holland, heeft positief geadviseerd op de aanwijzing. Sinds de aanwijzing is de gemeente verwikkeld in juridische procedures met Vereniging Sloop de Bunker en enkele bewoners van de Wolfert van Borsselenweg. Zij willen de bunker slopen. Het Amstelveense college ziet dit anders.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De voormalige Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen


Historische routes. 'De gemeente heeft een historische route door Randwijck en Elsrijk ontwikkeld in samenwerking met Stichting Museum Zonder Muren. De route vertelt het verhaal van wat er gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. De bunker maakt daar als cultuurhistorisch erfgoed onderdeel van uit. De bedoeling is om de bunker een educatieve functie te geven. Zo kunnen we aan onze kinderen uitleggen wat er gebeurd is.' zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten.

Een monumentale status heeft niets te maken met goed of fout, maar onderschrijft de cultuurhistorische waarde van een gebouw. De Paulusbunker is een van de laatste tastbare restanten in uit de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Daarom heeft ook de commissie Ruimtelijke Kwaliteit geadviseerd om er een gemeentelijk monument van te maken.

De gemeente zou graag zien dat de bunker na overleg met de gemeenteraad een educatieve functie krijgt. Hoewel de oppervlakte van de bunker zeer beperkt is, vormt het gebouw een goede aanleiding om het verhaal over de geschiedenis van Amstelveen tijdens de oorlog te vertellen. Het idee is om zowel buiten als binnen in het gebouw informatie te gegeven over deze beladen oorlogsjaren. Daarnaast is de locatie opgenomen in de Historische Route door Randwijck en Elsrijk die is uitgezet door de Stichting Museum zonder Muren. Deze route is gevormd met verhalen en anekdotes van bewoners uit de buurt. Nog dit jaar worden de acht informatiepanelen langs de route geplaatst. De volledige uitspraak is te vinden op de website van de Raad van State.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.