De perfecte Koningsdag in Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb/Rijksoverheid
27-04-2014
De titel klopt niet, er zou moeten staan: Een perfecte dag voor royalisten, republikeinen en onpartijdigen in Amstelveen. Want het werd een geweldig feest, mede dankzij de gedegen politiecontrole en het afbakenen van het centrum van Amstelveen. Een dag die samen met de leden van de koninklijke familie en alle mensen die een steentje of steen bijdroegen, zonder problemen is verlopen. De perfecte dag begon al een dag eerder, op vrijdagavond 25 april 2014, toen alle deelnemers van de eerste Koningsdag nog een generale repetitie hielden op de route, waar de Koning en zijn familie zouden lopen. De repetitie zelf werd niet aan de grote klok gehangen. De redactie was blij verrast toen Annette Cornelisse, hoofd communicatie, voor de rol van Koningin Máxima was gecast en zij zag er echt koninklijk uit. Udo van Huis communicatieadviseur van de gemeente Amstelveen kreeg de rol van Koning Willem-Alexander toebedeeld en burgemeester Fred de Graaf speelde zichzelf, hetgeen hij met verve deed.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
De generale repetitie van de Koningsdag aan de Rembrandtweg, een dag eerder
Het duurde wel even, voordat de leden van het koor en het orkest op hun plek stonden bij en zaten op de stoelen van het grote podium voor de bibliotheek. Gelukkig dat de generale repetitie aan de andere kant begon, zodat zij de tijd hadden om zich te settelen. Bij de erepoort bij het kruispunt van de Rembrandtweg en de Groen van Prinstererlaan stonden de kinderen klaar om met het kinderorkest mee te zingen bij aankomst van de delegatie, de blauwe kunststof ballen werden gepoetst voordat ze als trommels zouden dienen, de drakenboot lag klaar om te vertrekken, de Taiko drummers waren in startfase, de hockey spelers waren in vorm, het reuzekonijn van het poppentheater werd het Stadsplein op gesleept, de tango dansers dansten rondjes en de verschillende orkesten en koren waren uiteindelijk ook compleet.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
De generale repetitie van de Koningsdag op het Stadsplein begint een beetje moeizaam. Waar is iedereen en waar moeten we staan?
En dan de Koningsdag!
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Bij de erepoort staan de kinderen van het orkest en de resterende bezoekers van de Koningsdag klaar, wachtend op de Koninklijke familie
De stoet beluisterde en bekeek alles goed, waarbij de regiemanager van de NOS zijn cameramannen aanwijzingen gaf hoe, wat en waar zij beelden moesten nemen. Alles en iedereen liep eigenlijk zo gesmeerd, dat 'Máxima' en 'Willem-Alexander' uiteindelijk tevreden vanaf het grote podium konden rondkijken. Zij stonden er samen met de burgemeester, die zei dat hij zijn toespraak niet ging oefenen en zo eindigde de repetitie. Als je zo mag meekijken achter de schermen, zie je pas wat er nog allemaal, zeker voor de televisiemensen, bij komt kijken.
Na een onrustige nacht werden de eerste deelnemers de volgende dag om 8 uur ’s morgens ontvangen door de beveiliging van het plein. Op zo’n eerste Koningsdag moet alles goed beveiligd worden, dus de politie, de RVD en andere onzichtbare organisaties hielden overal controles. Al weken tevoren waren de omwonende geïnformeerd over wat er wel en niet in de wijken kon, over de lege straten, parkeergarages, vervoer enz. De toegangswegen werden met grote betonnen blokken afgegrendeld, wijken in de buurt hermetisch afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, ook voor de wijkbewoners. Zij konden alleen met de fiets, of de benenwagen op pad.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Jonge atleten aan de Rembrandtweg
Op de zonnige zaterdag 26 april 2014 ontving de bevolking van Amstelveen de Koninklijke familie voor de viering van de eerste Koningsdag. Het werd een prachtige feestdag voor de meer dan 30.000 mensen, die naar het Stadsplein waren gekomen. Na het bezoek van de Koninklijke familie aan de gemeente Graft-De Rijp, kwam de koninklijke bus rond 12.15 uur aanrijden en stond de burgemeester met echtgenote klaar om hen te ontvangen. Ook Cor Aarts, voorzitter van Amstelveen Oranje, verwelkomde alle leden van de Koninklijke familie. Het startpunt was versierd met 7500 ‘KLM’ tulpen, die de KLM aan Koningin Beatrix had geschonken voor haar 75ste verjaardag, 7500 tulpenbollen die de naam KLM dragen. De Koningin vond destijds, dat de tulpbollen een andere bestemming moesten krijgen en zodoende schonk de KLM de bollen aan Amstelveen, vanwege het toen nog geplande Koninklijke bezoek.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Zelfs de atleten krijgen trek in patat, vooral als ze voor de snackbar van FEBO zitten
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Presentator Humberto Tan begeleidt de middag voor een klein onderdeel aan de Rembtrandtweg. Het is wel beter als hij alleen maar presenteert en niet meezingt...
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Cor Aarts, voorzitter van de Stichting Amstelveen Oranje begeleidt Koningin Máxima en prinses Ariane naar de feestelijkheden
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de prinsesjes staan even stil bij het persvak, waar een dozijn fotografen en videomakers hun hart kunnen ophalen om hier een serie foto's van de familie te maken
Hoewel het vrijwel zeker is dat niet iedereen in Amstelveen koningsgezind is, was de ontvangst van de familie aller hartelijkst. De mensen genoten van de ontspannen sfeer en als klap op de vuurpijl kwamen de drie dochtertjes van het koninklijke paar, Catharina Amalia (2003), Alexia Juliana (2005) en Ariane Wilhelmina (2007) ook uit de bus gestapt. Dit was een geweldige verrassing, want dat zal vermoedelijk nooit meer gebeuren.
Anders dan in het middeleeuwse Graft-De Rijp, werd het Koninklijke gezelschap op ‘een reis’ gestuurd door de groene, sportieve en culturele wereld van Amstelveen. De mini gemeente Graft-De Rijp met 6.400 inwoners is niet te vergelijken met een gemeente als Amstelveen met 85.000 inwoners, waarvan duizenden expats uit veel verschillende landen.
Na de ontvangst liep de Koninklijke familie door een groene oase, waar kinderen van de Amstelveense basisscholen hun schooltuintjes verzorgden en vogelverschrikkers maakten. Stichting De Uiterton sloeg een touw en de leerlingen van het Amstelveen College lieten zien, hoe het veendorp Amstelveen is ontstaan. Ze staken veen, maten hoogtes en voerden grondboringen uit. Leden van IVN Amstelveen informeerden de bezoekers over het belang van de polder en haar weidevogels. Jonge Amstelveense talenten op het gebied van sport en cultuur boden de dames en de dochtertjes van het Koninklijke paar een eigentijdse polscorsage aan. Het blazersorkest, samengesteld uit vier blazersklassen van de Muziekschool Amstelveen, zorgde voor een waar spektakel en zij speelden een voor de gelegenheid door Willem Friede (New Cool Collective) gecomponeerd lied, met de titel 't is voor de Koning'. Dit lied was gedurende de hele route in verschillende varianten te horen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Langs de hekken staat het publiek helemaal in oranje, met een opblaaskroon op hun hoofden
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
De bestuurder van de drakenboot bepaalt de snelheid van de roeiers. De boot kreeg de gemeente als cadeau uit Taiwan.
De boot zit vol met gemeenteambtenaren
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Een Chinese draak danst voor Koningin Máxima
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben net de kunsten van de Taiko drummers bewonderd
De leerlingen van de Internationale School van Amsterdam, gevestigd in Amstelveen en mensen met een verstandelijke beperking van Ons Tweede Thuis en De Schakel sloegen met grote stokken samen op grote blauwe kunststof gymballen op de ritme van de muziek. De leerlingen van de internationale school waren gekleed in de traditionele kleding van hun land. De dames van de Koreaanse gemeenschap demonstreerden een traditionele waaierdans. De Fellows bigband speelde een nieuw Amstelveens lied in samenwerking met het publiek. De Amstelveense gedecoreerden met een Koninklijke onderscheiding (Lid van de Orde in Oranje Nassau) werden in het zonnetje gezet met een echte lintjesregen, gemaakt door de kinderen van kinderopvang Kinderrijk.
De Koninklijke familie vervolgde haar weg naar het einde van de Rembrandtweg en kwam zo in de wereld van sportief Amstelveen. Een 50 meter lange atletiekbaan symboliseerde het 50-jarig bestaan van de naam Amstelveen. Tot 1 januari 1964 heette de stad Nieuwer-Amstel en de toenmalige B en W besloot in september 1961 de verwarrende naam in Amstelveen laten veranderen: ' Niet alleen plaatselijk, doch in het (zonder daarbuiten sticht de huidige gemeentenaam vaak verwarring:, buiten de ambtelijke wereld wordt deze gemeente in den lande dan ook meestal als ,'Amstelveen' aangeduid. B. en W. stellen voorts, dat reeds gesproken wordt van het telefoonlijn postdistrict - Amstelveen, terwijl het Rijks-onderwijsinspectie, waartoe deze gemeente behoort, officieel Inspectie Amstelveen heet. Opgemerkt wordt, dat de gemeente thans ruim 46.000 inwoners telt, waarvan 40.000 in de bebouwde kom 'Amstelveen' wonen.- aldus het toenmalige College van Amstelveen.
Op de Rembrandtweg en op het Stadsplein waren de jongeren van Atletiekvereniging Startbaan actief bezig met hun sportieve activiteiten. Atleten trokken sprintjes, de korfballers probeerden de bal door de korf te gooien en de cricketers stonden klaar om de ballen te slaan. Verder was er een kennismaking met Karate, Taekwondo en Nunchaku-do. Dit sportieve onderdeel was in handen van verschillende officials en coaches. De Amstelveense drakenbootploeg, begeleid door de drummers- ‘voer’ tussen het riet naar de ingang van het Stadsplein. Traditioneel danste een oranje Chinese 'draak' voor de boot en hij werd bewonderd door de koninklijke familie. Vanaf dit punt werden de prinsesjes weer even meegenomen om elders bij te komen en vervolgde de stoet de tocht over het Stadsplein.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Een kinderkoor zingt voor de familie
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Een kinderkoor met kunststof shakers had ook een optreden op het plein
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Koning Willem-Alexander krijgt een shaker cadeau van een van de zangeressen
De Japanse gemeenschap was bezig bij een tafel met Origami en ze vouwden kraanvogels van papier en de Ikebana specialisten maakten prachtige objecten met bloemen . Bij de Taiko drummers stond het koninklijk paar even stil voor een praatje, hoewel dat door de enorme drumgeluiden niet makkelijk was. Leerlingen van de Vrije School Parcival lieten hun culinaire kunsten zien.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Prinses Beatrix loopt op het plein en ze luistert aandachtig naar de kinderkoren
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Kinderen uit India maken hier hun biologische kunstwerk met kleurige bonen
Na de aankomst voor het gebouw van de bibliotheek, op het grote podium speelden samengestelde orkesten de door Willem Friede (New Cool Collective) gecomponeerd lied en de verschillende koren zongen 't is voor de Koning'. Tijdens deze voorstelling kwamen de prinsesjes weer terug op het Stadsplein. Een Taiko-drummer begon te roffelen om de spanning op te voeren, want het grote schilderij van 25 Amstelveense jongeren moest worden onthuld. Ze waren onder leiding van David Bade en Tirzo Martha op initiatief van het Cobra Museum bezig geweest met het maken van dit kunstwerk voor de koning. Tijdens de Paasdagen was er hard gewerkt aan een bijna 100 vierkante meter groot geschilderd drieluik. Door onbekende oorzaak kwam het grote doek met de tekst Koningsdag Amstelveen niet los, die het schilderij had afgedekt, dus het gezelschap beklom het podium om van de Amstelveners afscheid te nemen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Op een bepaald moment 'loopt' een gigantisch konijn naar het Koninklijk paar. Het is het werk van het Amstelveens Poppentheater en op deze manier komen ze inderdaad goed in 'the picture!?
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Het Koninklijk paar begroet de medewerkers van het poppentheater
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Natuurlijk ontbreken de tangodansers niet op het feest
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
De gehele Koninklijke familie staat op het podium van het Stadsplein Amstelveen. Het is het meest unieke historische moment van Amstelveen geworden
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Cor Aarts (l) en Fred de Graaf, burgemeester van Amstelveen, nemen afscheid van de Koninklijke familie
Burgemeester Fred de Graaf zei in zijn slottoespraak op het grote podium: 'Majesteiten, Koninklijke hoogheden, professor Van Vollenhoven, hoogheden! Majesteit, Uw eerste Koningsdag en wat een fantastische dag! De eer, om deze eerste Koningsdag te mogen vieren vanmorgen in Graft-De Rijp en nu in Amstelveen is ons te beurt gevallen vorig jaar na een aankondiging van uw moeder, dat zij troonsafstand zou doen.
Dat betekende wel voor onze beide gemeenten, dat wij een jaar moesten wachten. Maar dat hebben we er graag voor over gehad en wij vinden het fantastisch, dat u ons bezocht in Graft-De Rijp en nu in Amstelveen. Zeer veel dank voor de gelegenheid die ons werd geboden om onze gemeenten in alle verscheidenheid te presenteren! Zeer veel dank aan diegenen, die zich hebben ingezet voor deze mooie feestdag in beide gemeenten en natuurlijk de grootste dank aan U majesteit, aan uw familie, aan uw dochters- wat een verrassing, dat ze bij waren,- geweldig!
Wij wensen u natuurlijk allemaal morgen een hele goede en fijne verjaardag! En ik weet zeker, dat deze prachtige dag wordt bijgeschreven in de geschiedenis van Graft de Rijp en Amstelveen! Dank U zeer!' – sloot Fred de Graaf, burgemeester van Amstelveen zijn toespraak.
Koning Willem-Alexander zei het volgende: 'Ja, waarom moet je iets veranderen, wat een succes is? Maar de andere kant wil ik Graft-de Rijp en Amstelveen heel heel hartelijk danken namens de hele familie, voor wat jullie voor ons vandaag gedaan hebben! De eerste Koningsdag is voor ons onvergetelijk geworden door bijna twee jaar voorbereiding en wij hebben het gemerkt!
Het moet een teleurstelling zijn geweest voor jullie, maar wie had gedacht, dat het zo zou kunnen worden! Heel veel dank, het was fantastisch! Namens ons allemaal, dank jullie wel voor de fantastische eerste Koningsdag!'
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Koning Willem-Alexander: ''Ja, waarom moet je iets veranderen, wat een succes is?' Hij bedankte voor zijn eerste Koningsdag: 'Het is voor ons onvergetelijk geworden'
Na de afscheidstoespraken werd het volkslied 'Wilhelmus' gespeeld en gezongen en toen volgde nog het verjaardagslied 'Lang zal hij leven'. En wonder boven wonder, het doek viel op het laatste moment en zo kon iedereen het drieluik van de scholieren toch nog bewonderen. Daarna liep het gezelschap door naar het Cobra Museum, waar een besloten ontmoeting was georganiseerd voor de leden van de Koninklijke familie en het gemeentebestuur van Amstelveen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Iedereen zingt het 'Wilhelmus' mee met de Koninklijke familie en hoewel dit volkslied al duizenden keren in Amstelveen werd gezongen, geeft dit moment samen met de koninklijke familie toch echt meer betekenis aan het Volkslied
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Na de dankwoorden en de samenzang zwaaien de leden van de Koninklijke familie naar de aanwezigen op het Stadsplein Amstelveen en het officiële deel van de eerste Koningsdag is bijna beëindigd
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Op het nippertje kan het Koningsdag doek naar beneden rollen en kunnen de Koninklijke gasten het drieluik bewonderen
De koninklijke feestelijkheden van de eerste Koningsdag in het Stadshart Amstelveen eindigden, maar in het Oude Dorp en langs de Amsterdamseweg ging het feest gewoon door. Zoals gebruikelijk kwamen tijdens de vrijmarkt duizenden mensen langs de uitgestalde spullen om voor weinig geld nog iets te kopen. Ook was er weer bij restaurant Abina een grote feest georganiseerd, onder de titel 'De grootste reünie van Amstelveen', waar onder andere Wolter Kroes, Wesly Bronkhorst, dj’s, dansgroepen traden op.
Voor de redactie van Amstelveenweb was deze Koningsdag een hoogtepunt, misschien wel hèt hoogtepunt, van haar 13-jarig bestaan. Dank aan de afdeling communicatie, met name aan Susan van Vliet voor de bemiddeling. Het was geweldig om dit feest vanuit de diverse persvakken te mogen verslaan.
‘Het Koninklijk Huis’ op Facebook
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft op zaterdag 26 april 2014, de Facebook pagina ‘Het Koninklijk Huis’ gelanceerd. Via Facebook (https://www.facebook.com/hetkoninklijk.huis ) worden regelmatig berichten en foto’s geplaatst over de activiteiten van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in en voor Nederland. Ook zijn op de pagina video’s van het Koninklijk Huis YouTube kanaal te zien en wordt er een selectie van de informatie van de Koninklijk Huis website gedeeld. De Facebook pagina wordt bijgehouden door de RVD.
Met Facebook wordt de online informatievoorziening over het Koninklijk Huis verder uitgebreid. Via het Twitter account @KHtweets zijn sinds de eerste tweet op 25 september 2010 bijna 600 tweets verstuurd. Vanaf de start van het Koninklijk Huis YouTube kanaal in maart 2010 zijn ruim 270 actuele en historische video’s geüpload.