Bijgewerkt: 24 juli 2024

De politie is zeer bezorgd ivm kamikazefiets

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
31-03-2010

De politie van Amsterdam-Amstelland maakt zich grote zorgen over de groeiende populariteit van de zogenaamde fixed gear fiets op straat. Dit is een baanfiets zonder remmen, waarmee je slechts tot stilstand kan komen door tegendruk te geven op de pedalen. De fiets is daarom uitsluitend geschikt voor gebruik op de wielerbaan.

Fixed gear Amstelveen
(Foto Wikipedia - 2010)

Een fixed gear fiets


Zelfs voor zeer behendige fietsers is de fiets in de stad levensgevaarlijk, omdat een lange remweg of uitwijken vaak niet tot de mogelijkheden behoort. Onverwachte en gevaarlijke verkeerssituaties in een drukke stad vragen om goede remmen. Capriolen die bestuurders van dit soort fietsen uithalen om heelhuids door het verkeer te gaan, hebben al menig weggebruiker de stuipen op het lijf gejaagd.

Volgens de wet moet elke fiets op de openbare weg voorzien zijn van goedwerkende remmen, dat wil zeggen een terugtraprem of afzonderlijk van elkaar werkende voor- en achterremmen. Fietsers, die op een fiets rijden zonder goed werkende rem riskeren niet alleen een bekeuring van 35 euro, maar ook hun leven. Er zijn tenslotte te veel ongevallen met letsel of erger waaruit is gebleken dat de fietser tot een hele kwetsbare groep in het verkeer behoort.

Fixed gear Amstelveen
(Foto Wikipedia - 2010)

Een fixed freewheel achternaaf (flip-flop)


De politie wijst gebruikers van deze baanfietsen op hun gezondheid en verstand. Gebruik de fiets niet op de openbare weg. Fietsers, die niet aan de wettelijke eisen voldoen, kunnen een bekeuring krijgen.

Winkeliers die een dergelijke fiets verkopen waarvan ze weten, dat de bestuurder deze op de openbare weg gaat gebruiken, maken zich schuldig aan uitlokking. Voor winkeliers geldt: vakmanschap is niet alleen het verkopen van een goed product, maar je ook bewust zijn van de risico’s die een klant ermee loopt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.