Bijgewerkt: 2 december 2023

De positie van de huurders is niet verbeterd ondanks economisch herstel

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
24-10-2014

Steeds meer huurders lopen het risico de huur niet meer te kunnen betalen, blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De onderzoekers waarschuwen, dat de positie van huurders ondanks economisch herstel wellicht niet verbetert, door de hoge huurverhogingen de afgelopen jaren.

De Woonbond ziet hierin een bevestiging, dat het kabinetsbeleid desastreus uitpakt voor huurders. ‘De huren zijn de afgelopen twee jaar met ruim 9 procent gestegen, dat is de hoogste stijging in 20 jaar,’ stelt Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond.

Daarnaast vreest de Woonbond, dat de maximale huurprijs opnieuw gaat stijgen op plekken, waar betaalbaarheid voor huurders al een groot probleem is. Minister Blok kwam begin deze week met een plan voor een nieuwe woningwaarderingsstelsel, het puntensysteem waarmee de maximale huurprijs van een huurwoning wordt berekend. Juist in steden, waar betaalbaarheid al een groot probleem is, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, krijgen verhuurders de kans de maximale huurprijs te verhogen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De huren zijn de afgelopen twee jaar met ruim 9 procent gestegen, dat is de hoogste stijging in 20 jaar


Paping: ‘Het kabinet lijkt elke kans op hogere huren aan te grijpen. Terwijl de grens voor veel huurders al lang bereikt is. Het moet gedaan zijn met die bizar hoge huurverhogingen.´ In 2012 had 13 procent van de huurders een betaalrisico; een verdubbeling ten opzichte van 2002. In absolute aantallen hadden in 2012 circa 384.000 huurders een betaalrisico; drie keer zo veel als onder eigenaren-bewoners.

Toegankelijkheid

Het PBL geeft ook aan dat de toegankelijkheid van sociale huurwoningen steeds slechter wordt. Per aangeboden sociale huurwoning, waren er in 2012 gemiddeld bijna vier woningzoekenden met een laag inkomen. 10 jaar eerder waren dit er nog drie. Lees het document:  Kwetsbaarheid van regionale woningmarkten (pdf 122 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.