Bijgewerkt: 18 mei 2024

De privatisering van Eneco wordt uitgevoerd

Nieuws -> Informatief

Bron: Eneco
29-12-2018

De Aandeelhouderscommissie (AHC), de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Eneco Groep, hebben gezamenlijk besloten om de privatisering van Eneco uit te voeren via een controlled auction*. De Centrale Ondernemingsraad (COR) is hierover geraadpleegd en heeft positief advies afgegeven. (*Een gecontroleerd veilingproces is een soort verkoopproces, waarbij verschillende potentiële kopers een overnamebod uitbrengen voor een overnamedoelstelling. Een reguliere veiling bestaat uit meerdere partijen die gelijktijdig bieden op een bedrijf)

De afgelopen maanden hebben de aandeelhouders en Eneco, samen met hun adviseurs, de mogelijke privatiseringsopties (beursgang, controlled auction, dual track) zorgvuldig onderzocht. Daarbij is onder andere getoetst op een marktconforme opbrengst, transactiezekerheid, de voortzetting van de duurzame strategie en werkgelegenheid, vanzelfsprekend binnen het juridisch kader dat geldt voor privatiseringen. Op grond van een afweging van voor- en nadelen van de verschillende privatiseringsopties, geven zowel Eneco als de aandeelhouders de voorkeur aan een privatisering door middel van een controlled auction, omdat dit het beste aansluit bij de belangen van Eneco en haar stakeholders.Eneco is samen met de aandeelhouders vergevorderd met het afronden van de voorbereidingen van de privatisering. Daarin zijn afspraken gemaakt met de COR over zijn betrokkenheid bij het verkoopproces. Deze voorbereidende fase wordt gevolgd door een transactiefase waarin het doel is een geschikte bieding van een partij, inclusief voorwaarden en toezeggingen, ter besluitvorming voor te leggen aan de 53 gemeentelijke aandeelhouders van Eneco.

Ruud Sondag, Chief Executive Officer van Eneco Groep: 'De afgelopen maanden hebben we als bestuur, met de aandeelhouders, de RvC en de centrale ondernemingsraad, constructief samengewerkt en een goede basis voor de toekomst gelegd. Met als concreet resultaat dat we vandaag een belangrijke stap zetten in de privatisering van Eneco. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we door een verkoopproces een nieuwe aandeelhouder vinden die goed bij Eneco past. Ik ben blij dat we eensgezind aan de verdere toekomst van dit prachtige bedrijf werken.'

Adriaan Visser, voorzitter van de AHC, zegt: 'De aandeelhoudende gemeenten zijn blij dat alle betrokken partijen er nu echt klaar voor zijn om Eneco te verkopen en dat er overeenstemming bestaat over de manier waarop. Dit besluit en de afspraken die over het verdere verkoopproces zijn gemaakt, zijn de uitkomst van een zorgvuldig en gezamenlijk traject met aandacht voor de duurzame strategie en de overige belangen van alle stakeholders. We gaan op deze zelfde manier verder. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat deze stap leidt tot een mooie toekomst voor Eneco.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.