Bijgewerkt: 31 juli 2021

De provincie Noord Holland doneert 175.000 euro aan de St. Urbanuskerk

Nieuws -> Kerk

Bron: Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus
23-05-2021

Op donderdag 3 juni 2021 zal mevr. Zita Pels een bezoek brengen aan de St. Urbanuskerk in Bovenkerk. Mevrouw Pels is gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland met onder andere Cultuur en Erfgoed in haar portefeuille. Mevrouw Pels wordt vergezeld door enkele medewerkers.

Foto Amstelveen
(Bron Provincie NH - 2019)

Zita Pels (1986) is een Nederlandse politica van GroenLinks. Sinds 2019 is Pels namens GroenLinks lid van de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland met in haar portefeuille Financiën, Circulaire economie, Mobiliteit, Noordzeekanaalgebied (NZKG) en zeehavens, Cultuur, Sport, Personeel en organisatie en Inkoop


De burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, alsmede de wethouder Herbert Raat zullen aanwezig zijn bij deze heuglijke bijeenkomst. Burgemeester Poppens van Amstelveen zal mevrouw Pels welkom heten en zal haar informeren over de herbouw van St. Urbanuskerk na de fatale brand in 2018, die gedragen wordt door de parochiegemeenschap, met vele vrijwilligers en donateurs. De vicevoorzitter van het parochiebestuur, de heer Ad Verkleij, zal met dia beelden een overzicht geven van de vorderingen in de herbouw. Mevrouw Pels zal ook nader worden geïnformeerd over het unieke multifunctionele gebruik van het gebouw, van belang voor geheel Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2021)

Herstel kruiswegstaties. 14 kruiswegstaties waren in de kerk en allemaal brandschade opgelopen door het vuur in 2018. Ze zijn door kunstschilder Frans Loots (1863-1924) uit Haarlem vervaardigd met olieverf op linoleum


De Provincie Noord-Holland heeft de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus een belangrijke subsidie toegekend. Deze is voor het herstel van de door Frans Loots rond 1900 geschilderde kruiswegstaties die tijdens de brand zwaar zijn beschadigd. Deze staties worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed. De subsidie bedraagt maar liefst € 175.000, dat is 50% van het totale bedrag aan kosten voor deze restauratie.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft daarnaast een mooie donatie van € 25.000 gedaan. Wij van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus zijn erg blij met deze donaties omdat die ons in staat stellen onze staties  te laten restaureren door een deskundige restaurateur, mevrouw Jazzy de Groot, die de staties weer kan doen stralen. In de torenkapel zal Jazzy voorbeelden laten zien van de staties, gerestaureerd en niet-gerestaureerd.

Aan de Urbanustoren hangt de 'geldmeter', op 3 juni wordt  deze door mevrouw Zita Pels aangevuld met  € 175.000,-. Hierna zal door het gezelschap een kort bezoek worden gebracht in de St. Urbanus, onder leiding van uitvoerders van bouwbedrijf Nico de Bont, om een indruk te krijgen van de vorderingen van het herstel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.