Bijgewerkt: 4 oktober 2024

De publieke omroep wordt vanaf 2016 onderscheidender

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
13-01-2015

De komende vijf jaar maken zes omroeporganisaties onderdeel uit van de Nederlandse Publieke Omroep. Het gaat om de gefuseerde omroepen AVROTROS, KRO-NCRV, BNN-VARA en de zelfstandige omroepen EO, Omroep MAX en VPRO. Drie anderen krijgen een aspirant status. Het gaat om PowNed, WNL en HUMAN. Zij moeten samen gaan werken met één van de fusie omroepen, de zelfstandige omroepen of de NTR. Dat heeft staatssecretaris Dekker (media) besloten.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Sander Dekker, (VVD) staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


In de toekomstplannen van de staatssecretaris wordt de publieke omroep vanaf 2016 onderscheidender, innovatiever en slagvaardiger, want alleen zo heeft de publieke omroep een toekomst. Dat betekent bijvoorbeeld dat de overlap met de commerciële omroep moet worden beperkt. Ook krijgt de publieke omroep de wettelijke taak om programma’s te maken die informeren, bijdragen aan educatie of raken aan onze culturele identiteit.

Bovendien krijgen andere organisaties op programmaniveau vanaf volgend jaar de mogelijkheid om bij te dragen aan de programmering. Maximaal 50 procent van het budget komt beschikbaar voor creatieve ideeën van buiten. De omroepen maken hun programma’s tot en met 2020 in dit vernieuwde publiek bestel, waar ook de taakomroepen NOS en NTR deel van uit blijven maken. De besluiten zijn in lijn met de adviezen die de staatssecretaris heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.