Bijgewerkt: 29 maart 2024

De schrikkeldag kost een gezin gemiddeld 57 euro

Nieuws -> Informatief

Bron: Nibud
29-02-2012

2012 is een schrikkeljaar: het jaar telt 366 dagen in plaats van 365. Maar wat kost die extra dag? Of, wat levert het op? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft berekend, dat een gezin op 29 februari gemiddeld 57 euro extra uitgeeft.

Een alleenstaande geeft zo'n 37 euro extra uit aan onder andere boodschappen, douchen en bellen. We werken een dag langer voor hetzelfde salaris. Maar we wonen een dagje gratis, en zijn een dag gratis verzekerd. Uit de koopkrachtberekeningen van het Nibud, eerder dit jaar, bleek al, dat iedereen er in 2012 op achteruit gaat. Daar komt het schrikkeljaareffect nog bovenop. Bewust met je geld omgaan is dit jaar dus erg belangrijk.

Gezin geeft gemiddeld 57 euro extra uit

Een gemiddeld gezin met 2 kinderen en een netto besteedbaar inkomen van 3.000 euro per maand geeft op schrikkeldag € 57,- extra uit. Dit geld gaat onder andere op aan een dag extra eten en drinken en kosten aan gas, water en licht. Schrikkeldag levert ook geld op (€ 43,- voor een gezin), bij een maandabonnement op de sportschool kun je een gratis dagje sporten, de krant komt een dag extra en je kunt een dag extra tv kijken of internetten.

Alles bij elkaar levert een gezin 14 euro in. Een alleenstaande met een maandinkomen van 2.000 euro netto is in totaal 7 euro kwijt. Zij geven gemiddeld 37 euro extra uit en hebben 30 euro voordeel.

Kalender Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

De omslag van het boek 'Calendarium Gregorianum perpetuum' uit 1583


Dagje extra werken zonder extra salaris

Schrikkeldag valt dit jaar op een woensdag, waardoor veel mensen een extra dag moeten werken. Mensen in loondienst hebben financieel gezien meer nadeel van dit schrikkeljaar, dan zelfstandig ondernemers of mensen die verdienen op uurbasis via bijvoorbeeld het uitzendbureau. Voor hen betekent deze dag extra inkomsten als ze extra producten of diensten verkopen.

Mensen met een uitkering of salaris krijgen niets extra's. Omdat februari altijd een korte maand is, valt er per dag meer te besteden dan in andere maanden. Nu februari een dag extra telt, komt dat voordeel iets lager uit. Bij een netto inkomen van 3.000 per maand, geeft een gezin normaal in februari per dag 107 euro uit. Dit jaar is dat 103 euro, dus 4 euro minder per dag.

Schrikkeljaar?

Een schrikkeljaar is een jaar met 366 dagen, in plaats van de 365. Deze extra dag, een schrikkeldag, werd ingevoerd om te voorkomen, dat het kalenderjaar te veel gaat afwijken van het tropisch jaar. Een tropisch jaar (van Grieks: tropein, wenden of keren) is de gemiddelde tijd tussen twee passages van de Zon door het lentepunt.

Een schrikkeldag valt op 29 februari en komt in de Gregoriaanse kalender voor in elk jaar, dat deelbaar is door 4, met uitzondering van eeuwjaren. Deze hebben enkel een schrikkeldag als ze deelbaar zijn door 400.

De Gregoriaanse kalender, een aanpassing van de daarvoor gebruikte Juliaanse kalender, werd voor het eerst voorgesteld door de Napolitaanse arts Aloisius Lilius, en werd overgenomen door het Concilie van Trente (1545-1563).

Een schrikkeljaar wordt eigenlijk gebruikt om het kalenderjaar gesynchroniseerd te houden met het astronomische, of seizoensgebonden jaar, omdat de seizoenen en astronomische gebeurtenissen gaan zich niet in geheel aantal dagen herhalen en op deze manier worden de 'deeldagen' toch afgerond.

De naam 'schrikkeljaar' komt van het Middelnederlandse scricken, wat oorspronkelijk 'met grote passen lopen' en ook 'springen' betekende en dat ook terug te vinden is in het Hasseltse (B) woord schrikschoen (schaats). (Bron tekst: Wikipedia)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.