Bijgewerkt: 13 december 2024

De stille week voor Pasen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
21-03-2013

De week voor Pasen, dit jaar van zondag 24 maart tot en met zaterdag 30 maart 2013, kent verschillende namen. Soms wordt ze ‘goede week’ genoemd, dan weer ‘stille week’. Het gaat die week over iemand die zich goed houdt: Jezus wijkt niet af van zijn levenskeuze van liefde voor God en mensen.

Maar er was niets goeds aan die week: een nep proces voert tot een doodstraf door executie middels kruisiging. Je kunt het ook stille week noemen: een week waarin je stil wordt van zoveel onrecht en lijden. Maar ook een week dat je stil wordt dat iemand zich zo goed houdt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof, dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging


“Goed” en “stil”: Het zijn woorden die ons ook 2013 jaar na Christus volop aan kunnen spreken. Het lijden van mensen, in welke vorm dan ook... Om stil van te worden. Goddank als mensen zich dan goed willen gedragen: niet afwijken van die levenskeuze van liefde voor God en mensen.

Het Paasverhaal wil ons daarbij helpen: die levenskeuze kan wellicht worden gesmoord en vermoord, maar loopt toch niet dood. Het licht overwint! Zo geeft Pasen het vreemde verhaal van nieuw leven; om stil van te worden én het goede te gaan doen.

Een uitnodiging en een belofte, vandaag en morgen. En een uitnodiging om hier eens bij stil te staan tijdens de kerkdiensten, concerten en andere bijeenkomsten tijdens deze week. Gezegend Pasen, namens de Protestantse kerken in Amstelveen en Buitenveldert.


Passiemuziek in de Kruiskerk

Vrijdag 29 maart 2013,  20.00 uur in de Kruiskerk Amstelveen

Op Goede Vrijdag,  op vrijdag 29 maart wordt in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, om 20.00 uur de Markus-Passion van Reinhard Keiser (1674 – 1739) uitgevoerd door solisten, orkest en koor onder leiding van Henk Trommel. 

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het altaar en de preekstoel in de Kruiskerk in Amstelveen


De versie die wordt uitgevoerd is overgeleverd in het handschrift van Johann Sebastian Bach, die deze passie ten minste drie keer heeft uitgevoerd. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is van harte welkom.

Reinhard Keiser schreef in het begin van de 18e eeuw meer dan honderd opera's voor het Hamburgse theater. Hij combineert er het beste van de Italiaanse en Duitse tradities in: virtuoze aria's, vloeiende lijnen in de recitatieven, goed gestructureerde harmonieën. Vooral de begeleiding is bij Keiser vaak interessant: mooie baslijnen en instrumentele melodieën die goed contrasteren met de zangstemmen. Keiser schreef voor de kerk cantates en oratoria.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.