Bijgewerkt: 20 april 2024

De toegepaste granulietpartij bij de rijksweg A9 is schoon

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-07-2022

In de collegebrief Rijksweg A9 Badhoevedorp-Holendrecht, onderzoek granuliet door Omgevingsdienst van 25 februari 2022 informeerden wij u over de vragen die wij aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied stelden inzake het nader onderzoek naar granuliet bij het A9 project. Het onderzoek is ter plaatse uitgevoerd en er zijn monsters genomen van het toegepaste granuliet. Deze monsters zijn onderzocht en de conclusie is dat het toegepaste materiaal schoon is.

Steekproef naar laboratorium. In Amstelveen wordt granuliet toegepast bij oprit 4 (richting Ouderkerk aan de Amstel) en op de locatie van het toekomstige tankstation bij de Burgemeester A. Colijnweg. Door de Omgevingsdienst zijn steekproeven op locatie gehouden om het toegepaste materiaal te onderzoeken. Voor dit onderzoek kan niet worden volstaan met standaard onderzoek, maar is een zogenaamde schutproef nodig om materiaal te onderzoeken. Niet alle laboratoria beschikken over deze techniek en het heeft langere tijd in beslag genomen om dit onderzoek uit te laten voeren dan vooraf was verwacht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De verbreding van de rijksweg A9 ter hoogte van Amstelveen op 3 januari 2022


Resultaten onderzoek. De granulietpartij is volgens de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied regulier schoon (AW2000) en bevat geen PFAS. Het onderzoek richt zich op de hoeveelheid/concentratie van acrylamide die in het granuliet voorkomt. In het eluaat is geen acrylamide aangetoond boven de aantoonbaarheidsgrens van 0,1 µg/l. Op basis van de eluaatanalyse en de gehanteerde L/S-factor (10) kan worden berekend dat de uitloging van acrylamide uit het onderzochte granulietmonster kleiner is dan 0,001 mg/kg ds.

Als er al iets van acrylamide in de granuliet zou zitten, dan heeft het onderzoek aangetoond dat een verwaarloosbare concentratie is. In die zin is de conclusie van het onderzoek dat er geen risico is te verwachten o.b.v. de toepassing van granuliet bij de A9. Bovendien zal acrylamide in de tijd verder afbreken. Lees ook het rapport: Onderzoek partijkeuring granuliet A9 te Amstelveen (pdf 33 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.