Bijgewerkt: 22 januari 2025

De toekomst van de AM Groep in het geding

Nieuws -> Informatief

Bron: Serge Westercappel AM Groep
24-11-2014

Wethouders dreigen succesvol leerwerkbedrijf AM Groep te ontmantelen

Banen van honderden van de meest kwetsbare medewerkers staan daarmee op de tocht, een netwerk van waardevolle contacten in het bedrijfsleven gaat verloren. Op 1 januari 2015 wordt de nieuwe Participatiewet ingevoerd. Daarom zijn de vijf gemeenten die nu gezamenlijk de AM Groep exploiteren, zich aan het heroriënteren op de taken in het kader van deze wet. Daarbij is de toekomst van AM Groep in het geding.

De afgelopen jaren is AM Groep bezig geweest met de omslag van sociale werkplaats naar een leerwerkbedrijf.  Daarbij laat  AM Groep uitstekende resultaten zien:

-Wij laten zien, dat wij de doelgroep van de Participatie wet kunnen ontwikkelen, begeleiden en succesvol  bemiddelen.

-Tot nu toe plaatsten wij 60% van onze Wsw medewerkers bij reguliere bedrijven, dankzij onze brede netwerk en uitstekende contacten in het bedrijfsleven.

-Wij hebben de  infrastructuur om medewerkers te trainen en sociale- en arbeidsvaardigheden bij te brengen op het moment dat zij nog niet plaatsbaar zijn.

-In de afgelopen jaren (ook tijdens de recessie) heeft AM Groep een netwerk opgebouwd om voldoende werkzaamheden in huis te laten uitvoeren voor de doelgroep die hier op aangewezen is.

Werkgevers geven aan, dat zij niet zitten te wachten op allerlei contactpersonen van verschillende gemeenten / organisaties. Werkgevers / inleners hebben de afgelopen maanden aangegeven, dat de kracht van AM Groep is, dat één consulent de werkgever en medewerker / kandidaat begeleidt als deze is geplaatst bij een regulier bedrijf. Bovendien wordt de administratieve afhandeling compleet verzorgd. De werkgevers noemen onze dienstverlening “uitstekend”. Door externen worden wij vaak als voorbeeld aangehaald.

Op sociaal- en financieel gebied in de top 5 van Nederland. In tegenstelling tot veel andere SW-bedrijven beschikt AM Groep op dit moment over voldoende financiële reserves om eventuele tekorten in de komende jaren op te vangen. Bovendien betalen gemeenten sinds 2006 geen gemeentelijke bijdrage meer aan AM Groep.

Medewerkers van AM Groep hebben hier hard aan gewerkt, maar tot onze verbazing lijkt, dat allemaal voor niets: onze gemeenten overwegen om AM Groep te ontmantelen. Althans: als OR hebben wij de stellige overtuiging, dat dat zo is. Formeel willen de wethouders ons nog niet informeren. Wij zijn naar onze mening tot nu toe buiten spel gehouden qua informatie.

Het ontmantelen van AM Groep is volkomen onbegrijpelijk: waarom een goedlopend bedrijf sluiten met zulke vergaande sociale en maatschappelijke gevolgen? Wij hebben de indruk, dat deze keus is gebaseerd op kortzichtigheid en vooroordelen over onze sector. Kortzichtig, omdat het er op lijkt, dat de wethouders de in de onderneming opgebouwde reserves willen inzetten voor hun gemeentelijke doelstellingen.

Vooroordelen, omdat zij denken, dat voortzetting van een SW- bedrijf tot verliezen zal leiden, terwijl het zo is dat ook na ontbinding van AM Groep de gemeenten de verliezen (verschil tussen subsidie en loonkosten, ingegeven door bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid)  op de SW-contracten moeten nemen.

Als gevolg van dit kortzichtige besluit dreigen enkele honderden van de meest kwetsbare medewerkers hun baan te verliezen en opnieuw te moeten beginnen. Dreigen schaarse beschutte werkplekken onnodig verloren te gaan. Er zijn ondernemers die hebben aangegeven, dat zij het betreuren dat de service, die AM Groep levert, zal gaan stoppen. Daarmee gaat een uitstekend netwerk in het regionale bedrijfsleven voor de doelgroep verloren.

Het ontmantelen van AM Groep is naar onze mening een overhaaste beslissing.  De urgentie voor het besluit ontbreekt. De gemeenten en AM Groep zouden ook 2015 kunnen benutten om tot nieuwe maatwerkafspraken te komen, waarbij de afstemming dienstverlening van AM Groep op het gemeentelijk beleid nader vorm krijgt.

De OR heeft door een externe adviseur een onderzoek laten verrichten waaruit blijkt, dat het ontmantelen van de AM Groep een slecht besluit is. De OR hoopt met het naar buiten brengen van het voornemen van de wethouders, dat de gemeenteraadsleden hun controlerende taak oppakken. Zelf beraad de OR zich op stappen als ze een voorgenomen besluit tot opheffen van AM Groep voorgelegd krijgt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.