Bijgewerkt: 15 juni 2024

De troffel die geschiedenis schreef

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveenweb / Gemeente Amstelveen / Zorgvlied
16-05-2008

Op donderdag 15 mei 2008 vonden op begraafplaats Zorgvlied het verleden en het heden elkaar in een bijzondere gebeurtenis. Om 14.30 uur overhandigde mevrouw M. J. Schirm aan wethouder Remco Pols de originele zilveren troffel, waarmee in 1869 de eerste steen is gemetseld van het markante kantoor van begraafplaats Zorgvlied.

Zorgvlied Nesvadba Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Arpad Nesvadba, directeur van de begraafplaats Zorgvlied verwelkomt de aanwezigen


Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Margriet de Roever, medewerkster van het Stadsarchief Amsterdam vertelt over de geschiedenis van Zorgvlied


Met deze handeling werd tegelijk het startsein gegeven voor een uniek project: het letterlijk schrijven van de geschiedenis van Zorgvlied. Hiervoor werkt Zorgvlied nauw samen met mevrouw Margriet de Roever, medewerkster van het Stadsarchief Amsterdam. Zij hield bij de overhandiging van de zilveren troffel een voordracht over de tot nu toe bekende historische feiten rond Zorgvlied. Hierna kreeg Wethouder Pols het woord en hield de volgende toespraak:

Dames en heren, mevrouw Schirm, mevrouw De Roever,

Dit is een fraai moment. We hebben van mevrouw De Roever geleerd dat wij hier, historisch gesproken, op zeer rijke grond staan: niemand van ons zal zich ooit nog de naam Zocher anders herinneren dan de uitzonderlijke landschapsarchitect aan wie wij en Zorgvlied zoveel te danken hebben. En niemand van ons zal voortaan nog denken – voor zover u dat al deed – dat Zorgvlied een Amsterdamse begraafplaats is. Voortaan leeft het verleden van Zorgvlied meer dan ooit voor ons allemaal.

En dat werd teweeg gebracht door een ‘simpel’ troffeltje. Als verantwoordelijk wethouder ben ik mevrouw Schirm, mede namens Zorgvlied, bijzonder dankbaar voor dit mooie gebaar. U kent allen de even mooie als intrigerende metafoor uit de chaostheorie: de vleugelslag van een vlinder in China, veroorzaakt een orkaan in Amerika. Op een iets bescheidener schaal heeft het troffeltje van mevrouw Schirm voor eenzelfde ‘aardverschuiving’ gezorgd: het is de aanzet geweest om ons – meer dan al het geval was – te laten inspireren door het verleden.

Nee, ik moet het anders zeggen: dankzij het troffeltje is Zorgvlied zich meer dan ooit bewust geworden van haar rijke verleden van grandeur en allure. Het troffeltje maakte ons opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om het verleden vast te leggen en een plaats te geven in de toekomst. Dat, dames en heren, is wat er nu gaat gebeuren.

Er komt een, hopelijk, omvangrijk boek over de geschiedenis van Zorgvlied, samengesteld met bijdragen uit het publiek. Zorgvlied zal op verschillende manieren iedereen uitnodigen om bijdragen te leveren: onbekend fotomateriaal, prenten, knipsels, anekdotes en persoonlijke herinneringen. In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam zal het, ongetwijfeld boeiende boek, worden samengesteld.

Volgens de planning is Zorgvlied in 2010 helemaal in oude luister hersteld, terwijl tegen die tijd ook het nieuwe crematorium zal zijn gebouwd. Bij die planning hoort ook het verschijnen van het unieke boek waaraan vanaf vandaag wordt gewerkt. Ik kan niet wachten. Mogen wij ook rekenen op uw bijdragen?

De titel heb ik alvast bedacht: De troffel die geschiedenis schreef. Zorgvlied: ruim anderhalve eeuw allure en grandeur aan de Amstel.

Dank u wel.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Remco Pols tijdens zijn toespraak


Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het aanwezige publiek luistert naar de toespraken
Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het hoogtepunt van de middag: mevrouw Schirm overhandigt de troffel aan de wethouderZorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Wethouder Pols praat nog even met mevrouw Schirm en haar man over de troffelZorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Remco Pols en Arpad Nesvadba bedanken de familie Schirm, voor hun medewerkingZorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Directeur Nesvadba bewondert de troffel
Na het dankwoord van de wethouder overhandigde mevrouw Schirm de herinneringstroffel aan wethouder Pols en Arpad Nesvabda, de directeur van Zorgvlied en werd deze door alle aanwezigen bewonderd. Daarna ging het gezelschap een drankje en een hapje gebruiken en kregen een korte rondleiding op de begraafplaats.

Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Mevrouw De Roever vindt de troffel ook een prachtige stuk uit de lange historie van de begraafplaats


Zorgvlied Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De gegraveerde tekst op de troffel:
” Ter herinnering aan het leggen van den Gedenksteen aan de begraafplaats Zorgvliet te Nieuwer-Amstel 9 juni 1869 ”


Digitale begraafplaats

Op 16 maart 2003 kwamen op Zorgvlied alle toen nog in leven zijnde ( oud) burgemeesters van Amstelveen samen op Zorgvlied om er een plaquette te onthullen. Met deze handeling onderstreepten zij de wens om de oude grandeur en allure van Zorgvlied te herstellen. Sindsdien hebben achter en voor de schermen tal van activiteiten plaats gehad.

De begraafplaats is gedigitaliseerd, alle grafbestanden zijn nagelopen en daar waar nodig gecorrigeerd, een beeldkwaliteitplan is opgesteld en momenteel in uitvoering. Daar waar renovaties nodig zij, worden deze uitgevoerd. Het plan is om in 2010 Zorgvlied weer de allure van weleer terug te geven gestoeld op de hedendaagse wensen en verwachtingen. Tegen die tijd moet het historische boek over een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland ook klaar zijn.

Voor de tot stand koming van het boek zal een beroep worden gedaan op het publiek om onbekend fotomateriaal, prenten, knipsels, artikelen, anekdotes en persoonlijke herinneringen op te sturen. Hiervoor start binnenkort een advertentiecampagne en wordt een oproep op de website:  www.zorgvliedonline.nl  geplaatst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.