Bijgewerkt: 24 februari 2024

De tweede Ronde van het Groene Hart

Nieuws -> Natuur

Bron: Philip van der Ploeg
14-02-2008

HOEVEEL GOLFBALLEN EET EEN KOE?– GOLF EN LANDSCHAP, CONFLICT OF DIALOOG?

De tweede Ronde van het Groene Hart doorkruist Amstelveen. In Amstelveen vindt ook de derde van een reeks van zes lokale debatten plaats. Terwijl het Rijk meer verantwoordelijkheid legt bij andere overheden, de provincies zoeken naar een rol binnen de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening, en gemeenten hun lokale belangen afschermen, staan de ontwikkelingen in het Groene Hart niet stil.

Groene Hart Amstelveenweb
(Wikipedia - 2008)

Het Groene Hart is een binnen de Randstad gelegen relatief dunbevolkt gebied. Rond het Groene Hart liggen Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht.


Ondernemers, boeren en burgers nemen allerlei initiatieven, al dan niet ondersteund door hun lokale bestuur. De realiteit van het Groene Hart wacht niet op overeenstemming tussen de bestuurders. De transformatie van het Groene Hart gaat door. Wat gebeurt er in Amstelveen?

In december 2007 stemde Provinciale Staten tegen een streekplanwijziging. Daarmee werd het plan voor een golfbaan in Amstelveen, het Golfodrome, van tafel geveegd. De gemeente vond het jammer. Actiecomités haalden opgelucht adem. Initiatiefnemer Ger Loogman gaf te kennen het besluit aan te zullen vechten bij de Raad van State. Daarmee is zelfs na bijna 20 jaar de strijd om de Bovenkerkerpolder, dat deel uitmaakt van het Groene Hart, nog niet gestreden.

Op 21 februari 2008 wordt gedebatteerd over de problematiek rond de aanleg van golfbanen in het Groene Hart. Is een golfbaan in het Groene Hart toelaatbaar? Hoe groen is een golfbaan eigenlijk? Is een golfbaan een goede garantie voor de openheid van het landschap of is het een allesbehalve natuurlijk element daarin? Of kan een golfbaan juist iets toevoegen aan natuur en landschap?

Met een literaire inleiding door dichter K. Michel.

Met een inleiding van Lodewijk van Nieuwenhuijze (H+N+S Landschapsarchitecten)

Debat met o.a.: Remco Pols, (wethouder Amstelveen), Ger Loogman (initiatiefnemer Golfodrome) en Maaike van Lidth (Natuur- en Milieufederatie Utrecht en redactrice van het rapport Een golfbaan natuurlijk)

Met een slotbeschouwing van Duco Stadig (Vereniging Deltametropool)

Het debat staat onder leiding van Dirk Bergvelt (Architectuur Lokaal).

Donderdag 21 februari 2008, 20.00-22.00 uur

Locatie: Bibliotheek Amstelveen, Stadsplein 102,1181 ZM Amstelveen

Externe links: Ronde van het Groene Hart,  

Groene Hart op WikipediaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.