Bijgewerkt: 1 november 2024

De uitvoering van het internationaal beleid van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-08-2024

In navolging van de brief (d.d. 19 december 2023) over de afdoening van de motie integraal internationaal beleid informeren wij u graag over de stand van zaken van de uitvoering van het internationaal beleid 2023 - 2026. Het internationale beleid wordt uitgevoerd langs drie pijlers: internationalisering, international business en internationale samenwerking. Doel is te komen tot meer balans tussen economische groei en welzijn en dat Amstelveen een stad blijft waar alle Amstelveners (internationals en Nederlanders) zich thuis voelen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen per pijler.

Internationalisering. Monitoring. In lijn met de wens van uw raad om planmatig de impact van internationalisering op de samenleving te monitoren zijn in de eerste helft van dit jaar twee onderzoeken uitgevoerd. Het eerste onderzoek is een tweejaarlijks onderzoek naar internationals in Amstelveen op basis van microdata van het CBS en biedt inzicht in de samenstelling, aard en verblijfsduur van internationals. Dit onderzoek laat zien dat het aantal internationals blijft groeien, met name het aantal kenniswerkers, inkomensafhankelijke partners en kinderen (44% gezinnen met kinderen). Bijna de helft van de kenniswerkers werkt in ICT, telecom en communicatie en zakelijke dienstverlening. Ook veel arbeidsmigranten werken in de ICT, al is het aandeel dat in de horeca en detailhandel werkt de laatste jaren gegroeid. Deze ontwikkelingen bevestigen dat we het internationale beleid moeten voorzetten en blijven inzetten op de impact van internationalisering op onze samenleving, dienstverlening en voorzieningenniveau.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De Partnersteden borden op het plein voor het raadhuis van Amstelveen in 2017 wijzen in de richting van de partnersteden

Het tweede onderzoek betreft een peiling over hoe Amstelveners het samenleven in een diverse stad ervaren (een vervolg op de 0-meting uit 2021). De resultaten van dit onderzoek laten zien dat de meeste Amstelveners zich (nog steeds) thuis voelen in Amstelveen, dat zij de diverse samenstelling van onze bevolking als een verrijking zien en dat de meeste Amstelveners geen tot weinig drempels ervaren om Amstelveners van diverse herkomst te ontmoeten. We zien ook dat een (kleine) groep Nederlandse Amstelveners die hier al langere tijd woont, zich minder thuis voelt. Het versterken van de sociale samenhang is een belangrijk onderdeel in ons internationaal beleid. Daarbij ligt onze aandacht vooral op het goed laten landen van internationale nieuwkomers en de onderlinge verbinding in de stad. De uitkomsten van de peiling geven aan dat we de zorgen van Nederlandse Amstelveners meer moeten meenemen in onze aanpak.

De resultaten van beide onderzoeken zijn tijdens een rondetafelgesprek over samenleven in onze diverse stad met een groep Amstelveners besproken. Doel was dieper in te gaan op de signalen uit de peiling en ideeën op te halen om de sociale samenhang in relatie tot internationalisering te versterken. Het stadsgesprek bevestigde dat ontmoeting de sleutel is tot het versterken van sociale samenhang en dat we moeten inzetten op ondersteuning van kleine initiatieven die bijdragen aan wederzijds begrip. Focus ligt op verbinden, ontmoeten en identiteit, ook in relatie tot de motie Amstelveen stad voor iedereen.

De onderzoeken en het stadsgesprek bieden ons handvatten en inzichten voor het ontwikkelen van nieuwe activiteiten en nieuw beleid op terreinen zoals (taal)onderwijs, gezondheid en sociaal beleid. Daar gaan we komende maanden mee aan de slag. U vindt de rapporten en het verslag van het rondetafelgesprek via de link onderaan deze brief.

Sociale samenhang. Het in 2021 gestarte netwerk Amstelveen Connect@ blijft uitbreiden. Steeds meer organisaties nemen deel aan de halfjaarlijkse netwerkbijeenkomsten waar zij nieuwe contacten leggen. Verder werken we aan de ontwikkeling van een online platform zodat Connectors elkaar ook tussentijds beter kunnen vinden. De eerste helft van 2024 zijn drie subsidies toegekend in het kader van Amstelveen Connect@. In het kader van 60 jaar Amstelveen kunnen wijken een subsidie aanvragen voor een wijkfeest om ontmoeting te bevorderen en de sociale cohesie in de wijk te versterken.

Het college ziet vrijwilligerswerk als een goede manier voor internationals om te integreren in Amstelveen, met name voor inkomensafhankelijke partners. Om meer internationals bij vrijwilligerswerk te betrekken hebben we afspraken gemaakt met de vrijwilligerscentrale. Er is inmiddels een Engelse versie van de website Amstelveen voor Elkaar. De vrijwilligerscentrale organiseert dit najaar een training voor Amstelveense organisaties over dit thema.

Om voeling te houden met de grotere groepen binnen de internationale gemeenschap organiseert de gemeente regelmatig gesprekken met groepen uit de grootste herkomstlanden (India, Oost Azië, etc). Daarnaast is een aantal Amstelveense groepen actief in het netwerk van Amstelveen Connect@ en neemt een aantal deel aan de Community meetings van INAmsterdam voor de Metropoolregio Amsterdam.

International business. De uitvoering van de pijler international business vindt voornamelijk plaats binnen het samenwerkingsverband amsterdam inbusiness. Daarbij investeert de gemeente in een goede relatie met reeds in de MRA gevestigde internationale bedrijven en het selectief aantrekken van buitenlandse bedrijven die een bijdrage kunnen leveren aan het duurzaam versterken van de economie van de MRA.

Relatiebeheer. Het college bezoekt regelmatig internationale bedrijven in Amstelveen. Recente voorbeelden hiervan zijn GFK, Atos, Kakao Games, HP Ine, BDO, ABN AMRO en URW. Jaarlijkse bijeenkomsten zoals de kersenbloesemreceptie en de International business Lunch zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot belangrijke netwerkmomenten met het internationale bedrijfsleven. Ook met de grote publieksfestivals zoals het Japan Festival, het Diwali Festival en de Drakenbootrace blijft het college inzetten op het versterken van de relatie met het internationale bedrijfsleven en de internationale gemeenschap, en ontmoeting tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Maatschappelijke samenwerking internationale bedrijven. De gemeente organiseert twee keer per jaar een stakeholdersbijeenkomst met het internationale bedrijfsleven in het kader van samenwerking op maatschappelijk vlak. In december vorig jaar gingen bedrijven in gesprek met het MBO College Amstelland over stages en andere samenwerkingsmogelijkheden.

Internationale samenwerking: Tempelhof-Schöneberg. In het kader van de samenwerking met partnerstad Tempelhof-Schöneberg vinden regelmatig uitwisselingen tussen maatschappelijke organisaties en clubs plaats. Zo kwam begin dit jaar een groep leerlingen van het Ulrich-Ven-Hutten-Gymnasium op bezoek bij het Keizer Karel College en in mei namen twee teams van Sporting Martinus deel aan het Pinkstertoernooi in Tempelhof-Schöneberg. Eind april kwam een groep medewerkers van de gemeente op werkbezoek in Amstelveen in het kader van kennisuitwisseling over de openbare ruimte. Het Berlijnse bestuur heeft dit bezoek aangegrepen voor een nadere kennismaking. Tegenbezoeken staan gepland voor het najaar.

Europa. Europa is op verschillende fronten van belang voor Amstelveen. Zo raakt 70% van het Europese beleid het lokale beleid, waarbij de gemeente een rol heeft in de uitvoering en handhaving. Samenwerking en kennisuitwisseling helpt bij de ontwikkeling van lokale oplossingen en het agenderen van lokale onderwerpen in Brussel. In dit kader is Amstelveen actief in diverse netwerken, zoals de G40, VNG Europa Coördinatoren, Metropool Regio Amsterdam (MRA), Provincie Noord-Holland en Creating Actionable Futures (CrAFt). Tijdens de Europese Week van de Regio's (7-10 oktober) bezoekt onze gemeente in MRA verband Brussel.

Bekijk de video van 26 september 2014, een dag voor de uitreiking van de prijzen van de 'groene stad wedstrijd Entente Florale' in Százhalombatta in Hongarije, bezocht de delegatie uit Amstelveen onder leiding van Peter Bot, (BBA) wethouder Groen en mevrouw Tabitha van Hove, hoofd Wijkbeheer Noord van de gemeente Amstelveen de partnerstad Óbuda, in Budapest





Partnersteden van Amstelveen

Amstelveen had vier partnersteden tot 13 februari 2019. Toen werd in de gemeenteraad het volgende vastgesteld: Op 13 februari 2019 heeft de raad een nieuw beleid vastgesteld voor internationale samenwerking. Het doel van het vastgestelde beleid is: 'Internationale samenwerking die meerwaarde oplevert voor Amstelveen en voor de partnersteden. We streven naar samenwerking die wederkerig is en een bijdrage levert aan de lokale doelstellingen (zowel in onze eigen stad als bij de internationale partner).' De samenwerking beperkt zich tot de partnersteden Berlijn Tempelhof-Schöneberg en Villa El Salvador, waarbij niet wordt uitgesloten dat Amstelveen op thema niveau ook andersoortige flexibele contacten onderhoudt. Hiermee verviel de partnerstedenband met Óbuda-Békásmegyer en Woking.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.