Bijgewerkt: 13 april 2021

De vakbondsstaking in het OV is van start gegaan

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV/Transdev
27-06-2018

De landelijke staking in het streekvervoer verloopt succesvol. De stakingsbereidheid ligt opnieuw rond de 85%. Paula Verhoef, eerste onderhandelaar FNV: ‘Dit is een succes, maar het is een wrang succes. Heel rot, vooral voor reizigers, dat het nog steeds nodig blijkt om de boel plat te leggen.’ In het afgelopen weekend is er onder leiding van twee bemiddelaars intensief gezocht naar oplossingen. Daarbij heeft de FNV het onderste uit de kan gehaald in tegemoetkoming naar de werkgevers.

Foto Amstelveen
(Bron FNV - 2018)

Paula Verhoef, eerste onderhandelaar van FNV


Verhoef: ‘De FNV heeft substantiële voorstellen gedaan waarin de financiering van een extra pauze voor chauffeurs volledig was geregeld. En dan nog willen werkgevers niks. Dit is botte onwil. Onbegrijpelijk! Willen ze dixi’s in een weiland zetten waar een chauffeur nog niet eens fatsoenlijk zijn handen kan wassen? En ze geven nog geen minuut extra pauze.

Op woensdag 27 juni 2018 is de vakbondsstaking van in het OV van start gegaan. Per bedrijf en regio kijken de bedrijven wat er gereden kan worden. Volgens de bonden zou slechts 15% van de bussen rijden. Een rondgang langs de OV-bedrijven geeft een ander beeld. Bij Arriva wordt aanzienlijk meer gereden dat bij vorige stakingen. Alle Waddeneilanden worden volledig bediend, in Lelystad rijden de bussen en in Tiel grotendeels. In Utrecht is U-OV (Qbuzz) met een zeer groot aantal werkwillige chauffeurs vanochtend uitgereden volgens een beperkte zomerdienstregeling.

Bij Qbuzz in Groningen worden onder andere de scholen, universiteiten en ziekenhuizen bediend, 60% van de chauffeurs staakt hier en 40% rijdt, eerder was dat slechts 10%. Bij Connexxion zijn in alle regio’s bussen uitgereden naar meerdere bestemmingen, afhankelijk van de regio rijdt zo’n 25 tot 40%. EBS startte de ochtend op meerdere lijnen, een derde van de chauffeurs is hier vanochtend gaan rijden. Keolis heeft in de Veluwe meer dan 30 bussen de weg op. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘In het hele land zien we chauffeurs die zich eerder aansloten bij de staking, die ervoor kiezen om nu te rijden.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De elektrische bussen van Connexxion worden opgeladen op Schiphol


Geen regie. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) heeft geen enkel begrip voor de staking: ‘We zien dat er in de top van vakbonden geen heldere regie zit op het proces. Chauffeurs zijn loyaal aan de bond, maar zij weten inmiddels ook niet meer waar ze aan toe zijn. Op verzoek van de vakbonden zijn er eerder bemiddelaars gekomen. Terwijl die nog niet eens begonnen waren, werd gelijktijdig een staking voor onbepaalde tijd aangezegd door de FNV. Toch kwam er na een eerste verkenning een voorstel. De werkgevers wilden tijd om dat voorstel van de bemiddelaars door te rekenen. Daarop meldden de vakbonden dat de staking dan door zou gaan. De werkwijze van de bonden lijkt allemaal te gaan om interne ruzies en wie het laatste woord en de macht heeft. Dat gaat over de rug van onze reizigers.’ De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, Connexxion, EBS, Keolis Nederland en Qbuzz. Voor een actueel beeld van streekvervoer dat op dit moment rijdt, zie www.ovzoeker.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.