Bijgewerkt: 22 november 2024

De verbreding van de A9 bij Amstelveen kan beginnen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijkswaterstaat/Amstelveenweb.com
16-03-2021

Op maandagmiddag 15 maart 2021 organiseerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een bijeenkomst in de voormalige St. Annakerk, oftewel in ANNA te Amstelveen. Demissionair minister mevrouw Cora van Nieuwenhuizen was de belangrijkste genodigde om het symbolische startsein te geven, zodat met de verbreding van de snelweg A9 begonnen kon worden.



Bekijk de wegverbreding A9 tussen Holendrecht en door Amstelveen



Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Pablo Ovejas Rubio landenmanager Benelux & Nordics bij FCC Construcción S.A. bij VeenIX was ook aanwezig. Het is een consortium bestaande uit de Australische investeringsbank Macquarie, de Duitse technologie-gigant Siemens,
het Spaanse bouwbedrijf FCC en het Rotterdamse projectmanagementbureau Count & Cooper

De landelijk geldende coronaregels schrijven voor dat bij bijeenkomsten binnen waar mensen op één plaats blijven, maximaal 30 personen zijn toegestaan. Dat was ook de reden dat de bijeenkomst in de ANNA niet massaal bezocht kon worden. Rijkswaterstaat verbreedt de weg naar vier rijstroken per rijrichting. In Amstelveen wordt de weg verdiept aangelegd en in Ouder-Amstel komen hogere geluidschermen. Dit zorgt voor minder geluid in de omliggende woonwijken. Het project moet de doorstroming verbeteren en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke randstad.

Bijeenkomst
Vanaf 12.00 uur druppelden de genodigden binnen, kregen instructie over toiletbezoek, koffie of thee halen, mondkapverplichting, waar te zitten en tijdens de speeches niet rond te lopen. Tegen 12.30 arriveerde de demissionaire minister, maakte weer even met iedereen kennis en werd naar haar plaats gewezen. Ondanks dat er de hele nacht was gestookt in ANNA hielden veel gasten hun jas aan. Na een inleidende speech kreeg demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen het woord. ‘Het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht is het vijfde en laatste project van de weguitbreiding Schiphol, Amsterdam, Almere (SAA). Het werk is eind 2026 klaar. Ondanks dat we in lockdown zitten, het blijft erg druk op de snelweg. Thuiswerken biedt kansen maar de mobiliteit zal hoe dan ook groeien. We willen weer deels naar kantoor, we willen reizen. Onze bevolking groeit én de economie trekt straks weer aan. Dat betekent dat we moeten blijven investeren in onze wegen. Zeker hier, één van onze belangrijkste economische gebieden van het land. Dat doen we niet voor niks: bij de A1 tussen Muiderberg en Diemen zijn de files na de verbreding met maar liefst 80% verminderd. Ben blij dat we vandaag beginnen aan het sluitstuk van het grootste en meest complexe wegenbouwproject van de afgelopen 15 jaar.' Daarnaast vertelde ze nog over andere grote projecten zoals bruggen, langste tunnel en andere wegen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Mevrouw Cora van Nieuwenhuizen van het Ministerie van Infrastructuur aan het woord in de ANNA op 15 maart 2021

Ook de Amstelveense wethouder Verkeer Herbert Raat (VVD) hield een toespraak. Hij vertelde over de gang van zaken, de gesprekken die al in 2005 begonnen, over geldproblemen en over de goede samenwerking met de omgeving. Het meepraten over overkappingen, weinig geluidoverlast, terugplaatsen van bomen, fietsbrug en nog veel meer. En uiteindelijk de samenwerking met Rijkswaterstaat, eerst over het tunnelcontract en later over de het opnieuw gesloten contract. In eerste instantie betekende de verbreding dat de St. Annakerk inclusief het pastoriegebouw gesloopt zouden worden. Er werd een laatste dienst gehouden en Rijkswaterstaat kocht de kerk op. Maar er kwam verandering in de plannen en uiteindelijk kon het kerkgebouw worden behouden en moest alleen de pastorie weg en die is inmiddels gesloopt.

Foto Amstelveen
(Foto Gerrit Serne/RWS - 2021)

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen, Rineke Korrel, Pablo Ovejas Rubio en Hans Ruijter
volgen de toespraak van wethouder Herbert Raat

In 2014 werd in naam van de Staat der Nederlanden het contract voor de verdiepte A9 en de overkapping bij het Oude Dorp door de vorige minister Melanie Schultz van Haegen, destijds minister van Infrastructuur en Milieu ondertekend. Tot slot wilde hij de minister nog wat geven, maar bloemen, wijn en dergelijke krijgt ze vaak genoeg zo had hij geïnformeerd, dus werd het chocolade uit de Amstelveense chocoladefabriek.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Herbert Raat (VVD) wethouder van Amstelveen met de A9 portefeuille spreekt de aanwezigen toe

Na zijn woorden nam mevrouw Rineke Korrel, wethouder Verkeer uit Ouderkerk het woord. Ook zij vertelde wat de plannen voor Ouderkerk betekenden, ondermeer heel veel bomenkap. In haar woonplaats werd ook benadrukt dat men geen benzinestation langs de Rijksweg wilde en daar is gehoor aan gegeven. Natuurlijk wilde Ouderkerk ook iets aan de demissionaire minister geven en zal er een straat naar haar worden benoemd. Niet de Cora van Nieuwenhuizenweg, want dat klinkt onvriendelijk zo grapte zij, maar wordt het laan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Rineke Korrel (CDA) wethouder van Ruimtelijke Ordening van de gemeente Ouder-Amstel tijdens haar toespraak


Foto Amstelveen
(Foto Gerrit Serne/RWS - 2021)

Na de speeches krijgt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen de sleutel van het uitkijkpunt overhandigd door
Hans Ruijter projectdirecteur van Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) van Rijkswaterstaat


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het gezelschap gaat naar het uitkijkpunt van Rijkswaterstaat en
de sleutelhanger met sleutel van de uitkijktoren wordt nog even duidelijk getoond


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen opent met de sleutel het hek van de uitkijktoren
Het symbolische startsein dat de verbreding van de A9 kan beginnen

Nadat Hans Ruijter de demissionair minister een sleutel heeft overhandigd om het hek van de uitkijktoren over de A9 te openen, verlaat iedereen ANNA. Het was een pittige wandeling en de demissionaire minister stapte er stevig vandoor. Eenmaal bij de uitkijktoren aangekomen werd het hek geopend, de trappen beklommen en was er breed zicht over de Rijksweg. Op het bord aldaar staat een QR-code en na het inscannen hiervan kan iedereen op zijn smartfoon zien hoe de Rijksweg er in de toekomst vanaf die plek gaat uitzien. Ook in Ouderkerk komt een dergelijke uitkijktoren. Na de nodige foto’s in de wind begon de wandeling terug naar ANNA. Aldaar kon men nog vragen aan deze en gene stellen, maar voor de redactie van Amstelveenweb was het genoeg.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Minister Cora van Nieuwenhuizen en drs. ing. Lammert Postma omgevingsmanager Rijkswaterstaat poseren voor de fotografen voor ze de trappen van de uitkijktoren beklimmen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen boven in de uitkijktoren bekeek eerst met behulp van een 3D VR-bril de toekomstige situatie van de A9 na de verbreding van de snelweg. De op het paneel aanwezige QR-code kan worden gescand met een smartphone en ziet men via een link hoe de omgeving eruit gaat zien


Foto Amstelveen
(Foto Gerrit Serne/RWS - 2021)

Cora van Nieuwenhuizen met de VR-bril in de hand


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Boven in de uitkijktoren krijgen de bezoekers straks een goed overzicht van de werkzaamheden aan de A9


Weguitbreiding
  • Uitbreiding van de snelweg over 11 kilometer, van drie naar vier rijstroken per rijrichting plus een wisselbaan.
  • Aanleg van een 1,6 km lange, verdiepte ligging in Amstelveen met drie overkappingen. Het noordelijk, en zuidelijk deel van Amstelveen worden hierdoor meer met elkaar verbonden.
  • Verbreden of vernieuwen van alle bruggen en viaducten, waaronder de Schipholbrug over de Ringvaart.
  • Aanleg van een zonnepanelenveld in Amstelveen en bij knooppunt Holendrecht (gemeente Ouder-Amstel) waardoor dit project energieneutraal wordt.

    Leefbaarheid
  • De verdiepte ligging zorgt voor minder geluid in de woonwijken langs de weg.
  • 14 km aan geluidschermen bij Amstelveen en Ouder-Amstel.
  • Stiller (dubbellaags ZOAB fijn) asfalt bij Amstelveen en grote delen van Ouder-Amstel.
  • De gemeente Amstelveen legt parken aan op de overkappingen.
  • Aanleg van zes ecologische verbindingen.

    Bypass
    De uitvoerder van dit project is aannemerscombinatie VeenIX. In Amstelveen legt Veenix de weg verdiept aan, in een ‘bak’ per rijrichting. Aan de zuidzijde van de weg komt een ‘bypass’ in de vorm van tijdelijke rijstroken. Dit moet zorgen voor een goede verkeersdoorstroming tijdens de bouw van de twee bakken van de verdiepte ligging. Tijdens de bouw van de noordelijke bak (begin 2022) gaat al het verkeer over de bypass. Als deze bak klaar is begint (in 2024) de aanleg van de zuidelijke bak. Vanaf dat moment rijdt tijdelijk al het verkeer door de noordelijke bak.



    Beleef de bijeenkomst in grote lijnen mee via de video

    Beperken overlast tijdens de bouw
    Om de bouwoverlast voor de omgeving te beperken gaat VeenIX de funderingspalen voor de verdiepte ligging schroeven, in plaats van heien. Dit leidt tot minder trilling- en geluidhinder. Andere maatregelen zijn het zoveel als mogelijk overdag werken, het voorboren van damwanden van de verdiepte ligging, geen hinderlijke achteruitrij piepjes van bouwverkeer en rubberen noppen op de klep van de kiepwagens. Het aan- en afvoeren van bouwmateriaal gebeurt zoveel mogelijk over de A9, om bouwverkeer binnen de bebouwde kom te beperken.

    Uitkijkpunten
    In Amstelveen is naast de snelweg een uitkijkpunt gebouwd. Bezoekers van dit uitkijkpunt kunnen hier ‘live’ de bouw van de verdiepte ligging bekijken. Via ‘virtual reality’ kan iedereen straks ook met behulp van een QR-code bekijken hoe de omgeving er uit komt te zien als het werk klaar is. In samenwerking met ‘Buurbouw’ is het uitkijkpunt aangekleed met bouwdoeken waarop afbeeldingen van foto’s te zien zijn uit het nabijgelegen Cobra museum. Hierdoor ontstaat tijdelijk een gratis openlucht expositie. In Ouderkerk aan de Amstel komt ook een uitkijkpunt.

    Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere
    Rijkswaterstaat verbreedt de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (SAA) met één of meer rijstroken. De werkzaamheden aan de A9 maken deel uit van deze weguitbreiding. Kijk voor meer informatie over alle SAA-projecten op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl

    Let op: In verband met de coronamaatregelen, is het uitkijkpunt op dit moment gesloten. Indien de maatregelen het toelaten, is het uitkijkpunt op de volgende momenten geopend: Donderdagen en vrijdagen van 13.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de (fiets)rondleidingen van het project. Kijk voor meer informatie over de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat: www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl U kunt zich hier ook inschrijven voor de rondleidingen. Voor vragen kunt u bellen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

    Lees en bekijk de foto's over alle ontwikkelingen rond de verbreding van de A9 - Burgemeester van Sonweg
    vanaf 2005 op Amstelveenweb





  • Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.