Bijgewerkt: 16 september 2024

De verloren beelden uit Tsjernobyl

Nieuws -> Informatief

Bron: CANVAS/Wikipedia/YouTube
01-09-2024

Op zondagavond 1 september 2024 konden wij ook in Nederland de aangrijpende film 'Chernobyl The Lost Tapes' via de Belgische TV zender CANVAS bekijken. De documentaire is een lange mix van audio-interviews en grotendeels ongeziene archiefbeelden die de ramp van 1986 in een gruwelijk nieuw perspectief plaatst. De lokale overheid trachtte alles destijds in de doofpot te stoppen.

Door het ongeval werden grote gebieden in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland radioactief besmet. Op lange termijn is vooral de radioactieve besmetting met cesium belangrijk.De weersomstandigheden tijdens de duur van het ongeval zorgden voor een zeer onregelmatige verspreiding van de radioactiviteit. Deze enorme ramp onder andere veroorzaakte ook de val van de Sovjet Unie in 1991.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2024)

Reactor nr. 4 met de oude sarcofaag in mei 2016 in Tsjernobyl

36 jaar nadat de kernreactor van Tsjernobyl in Sovjet-Oekraïne ontplofte, schetsen nieuw ontdekte archiefbeelden en opgenomen interviews met de aanwezigen een emotioneel en aangrijpend portret van de omvang en ernst van de ramp en de moeite die de Sovjetregering heeft gedaan.

Het incident verdoezelen, inclusief de soldaten die zijn gestuurd om de schade te ‘liquideren’. Chernobyl: The Lost Tapes is het volledige, onverbloemde waargebeurde verhaal van wat er gebeurde in een van de minst begrepen tragedies van de 20ste eeuw.



De ramp in Tsjernobyl begon op 26 april 1986 met de explosie van reactor nr. 4 van de kerncentrale van Tsjernobyl nabij de stad Pripyat in het noorden van Oekraïne, vlakbij de grens met Wit-Rusland in de Sovjet-Unie. Het is een van de slechts twee kernenergie-ongelukken die op de maximale ernst zijn beoordeeld op de International Nuclear Event Scale, de andere is het kernongeval in Fukushima in 2011.

Bij de respons waren meer dan 500.000 medewerkers betrokken en deze kosten naar schatting 18 miljard roebel – ongeveer 68 miljard dollar in 2019. Het blijft de ergste kernramp in de geschiedenis en de duurste ramp in de geschiedenis van de mensheid, met een geschatte kostprijs van 700 miljard dollar.

Britse documentairefilm uit 2022, geregisseerd en geproduceerd door James Jones. Het vertelt het verhaal van de ramp in Tsjernobyl aan de hand van persoonlijke interviews met mensen die erbij waren, en onlangs ontdekte dramatische beelden van de kerncentrale, waarvan de meeste nog nooit eerder in het Westen zijn gezien. Het werd uitgebracht voor uitzending op Sky UK op 28 februari 2022 en op HBO op 22 juni 2022.

Het verhaal van Tsjernobyl wordt verteld aan de hand van een nieuw ontdekte schat aan dramatische beelden die tijdens de ramp in de kerncentrale zijn gefilmd. Ook nieuw opgenomen, zeer persoonlijke interviews met degenen die erbij waren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.