Bijgewerkt: 13 april 2021

De vrijdagmarkt in Amstelveen gaat in aangepaste vorm open

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-03-2020

Het college van B en W van Amstelveen heeft besloten om de vrijdagmarkt aanstaande vrijdag 20 maart 2020 onder voorwaarden weer doorgang te laten vinden. In de heroverweging baseert het college zich op het door het Kabinet gekozen Coronastrategie en afstemming binnen de regio over opstellen van markten. Afgelopen donderdag besloot het college, op basis van de net afgekondigde kabinetsmaatregel geen evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 personen meer toe te staan, de vrijdagmarkt geen doorgang te laten vinden. Het indammen van verspreidingsrisico’s was een belangrijk uitgangspunt hierbij en het gemeentebestuur oordeelde het onverstandig te vinden om het georganiseerd samenkomen van (veel) mensen actief te faciliteren.

Uit de toespraak van minister-president Rutte van 16 maart 2020 blijkt dat de Nederlandse Corona-strategie uitgaat van het maximaal controleren van het COVID-19 virus en het opbouwen van groepsimmuniteit over een langere periode. Het land gaat nu niet in ‘lockdown’ en supermarkten, detailhandel, afhaalgelegenheden blijven open, totdat er aanvullende (landelijke) instructies volgen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Anne Mast marktmeester met Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken op de Amstelveense vrijdagmarkt van 31 januari 2020 aan de Rembrandtweg


'Voor de warenmarkten in Nederland en gemeenten gaf de kabinetsmaatregel vorige week nogal wat onduidelijkheid. Daarover kwamen de nodige vragen. De markt kun je zien als winkelgebied in de buitenlucht, waarbij bezoekers de social distancing* in acht moeten houden. Het langere tijd geen doorgang vinden van de markten heeft daarnaast enorme financiële gevolgen voor de eigenaren van de marktkramen. Omdat de weekmarkt onderdeel is van de vitale voedselketen en veel inwoners hier hun boodschappen doen, stellen wij de markt open met duidelijke hygiënemaatregelen voor marktondernemers en bezoekers”, aldus Floor Gordon (D66) wethouder van Economische Zaken.

Amstelveen is een grote, drukbezochte markt met een belangrijke regiofunctie. Voor een veilige markt verzoekt de gemeente bezoekers en marktondernemers het corona-protocol in acht te nemen. De markt kan doorgaan als de hygiënemaatregelen genomen worden die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Inwoners kunnen zelf afwegen of ze willen komen. De marktmeester zal toezien op naleving van het protocol. De gemeente gaat beoordelen of het veilig en ordentelijk verloopt voor onze inwoners om de bekijken of eventuele aanpassingen nodig zijn.

Belangrijkste richtlijnen:

-Voldoende afstand houden tussen de verkoper en consument en tussen consumenten onderling (minimaal 1,5 meter)

-Voorkom hand-op-hand contact. Betalingen zoveel mogelijk via pinautomaten (die regelmatig schoon worden gemaakt). Bij contante betaling legt u het geld op de toonbank, zodat daar géén contact met de hand voor nodig is

-Zorg daar waar nodig is voor voldoende desinfecterend handzeep

-Géén proef-bordjes bij de marktkramen

-Handschoenen als consumenten en verkopers voedsel aanraken

-Handschoentjes voor de verkopers die met voedsel in aanraking komen

-Geen zitjes en of statafels bij snack punten

-Het is niet de bedoeling dat er etenswaren genuttigd wordt op de markt. De marktkooplieden geven de producten mee in meeneemverpakkingen

*Social distancing? Sociale distantiëring is een reeks niet-farmaceutische infectiebestrijdingsacties die bedoeld zijn om de verspreiding van een besmettelijke ziekte te stoppen of te vertragen. Het doel van sociale distantiëring is het verminderen van de kans op contact tussen personen die een infectie bij zich dragen en anderen die niet geïnfecteerd zijn, om zo de overdracht van de ziekte, de morbiditeit en uiteindelijk de mortaliteit tot een minimum te beperken. Sociale distantie is het meest effectief, wanneer de infectie kan worden overgedragen via druppelcontact (hoesten of niezen); direct lichamelijk contact, inclusief seksueel contact; indirect lichamelijk contact (bijvoorbeeld door het aanraken van een verontreinigd oppervlak zoals een fomiet); of overdracht via de lucht (als het micro-organisme lang in de lucht kan overleven).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.