Bijgewerkt: 26 juni 2022

De wereld wordt wakker met vaccingelijkheid

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO
19-02-2021

Halverwege de 100-dagen uitdaging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus, verenigt een beweging van mensen en organisaties zich nu onder de vlag van rechtvaardige verdeling van vaccins. De WHO is verheugd over de nieuwe toezeggingen van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en de Verenigde Staten van Amerika met betrekking tot COVAX en de billijke toewijzing van vaccins. COVAX wordt gesteund door 190 landen en economieën en is het mondiale mechanisme dat het best in staat is om vaccins aan de wereld te leveren en een einde te maken aan de COVID-19-pandemie.

'Er is een groeiende beweging op gang gekomen om vaccins eerlijker te verdelen en ik ben blij dat de wereldleiders de uitdaging aangaan door nieuwe toezeggingen te doen om deze pandemie effectief te beëindigen door doses te verdelen en de middelen voor COVAX te verhogen'- aldus Dr Tedros, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. "Dit kan geen business as usual zijn en het is dringend nodig dat landen doses en technologie delen, de productie opschalen en ervoor zorgen dat er een duurzame aanvoer van vaccins is, zodat iedereen, overal een vaccin kan krijgen.'

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO


Bijna 7000 mensen en honderden organisaties hebben al hun handtekening gezet onder een verklaring inzake gelijke rechten voor vaccins, waarin regeringen en fabrikanten rechtstreeks worden opgeroepen om de regelgevingsprocessen te versnellen, de productie te stimuleren door knowhow en technologie te delen, en ervoor te zorgen dat de doses eerlijk worden verdeeld. Er is een specifieke oproep om te beginnen met alle gezondheidswerkers en zorgverleners, die al meer dan een jaar in de frontlinie van deze pandemie staan.

Staatshoofden en sportsterren zoals Romain Grosjean; internationale agentschappen zoals UNICEF, het VN-ontwikkelingsprogramma, UN Women en het Wereldvoedselprogramma; sportorganisaties zoals het Internationaal Olympisch Comité, World Rugby en FIFA; netwerken die zich richten op geloof, gender en jeugd, en maatschappelijke groeperingen zoals de Elders, Global Health Council, Nursing Now, Pandemic Action Network, UHC2030 en Women in Global Health,* - deze en vele anderen hebben zich aangesloten bij de brede beweging, die de morele, economische en mondiale veiligheidsnoodzaak van een rechtvaardige vaccinatiedistributie erkent.

Dr. Keith C Rowley, premier van Trinidad en Tobago, en voorzitter van de Caribische Gemeenschap en Gemeenschappelijke Markt (CARICOM), zei: 'Vandaag zijn we gelukkig op het punt gekomen dat we nu geteste en bewezen vaccins hebben. Er schijnt een stralend licht op onze weg naar een succesvoller antwoord op het nog steeds plunderende virus.' De beweging voor gelijke rechten voor vaccins groeit, en om te voorkomen dat virusvarianten onze gezondheidstechnologieën ondermijnen en een toch al moeizaam herstel van de wereldeconomie belemmeren, is het van cruciaal belang dat leiders blijven opstaan om ervoor te zorgen dat we deze pandemie zo snel mogelijk een halt toeroepen. Individuen en organisaties overal ter wereld worden aangemoedigd zich bij deze cruciale inspanning aan te sluiten.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Dr. Keith Christopher Rowley (1949) is een Trinidadiaans en Tobagoniaans politicus en de zevende en huidige premier van Trinidad en Tobago, voor het eerst in functie verkozen op 9 september 2015 en opnieuw na de nationale algemene verkiezingen van 2020


In januari 2021 deed de WHO een oproep aan alle landen om in solidariteit - en in ieders belang - samen te werken om ervoor te zorgen dat binnen de eerste 100 dagen van het jaar in alle landen werd begonnen met de vaccinatie van gezondheidswerkers en ouderen. Deze oproep tot actie vormt de kern van de WHO-campagne voor #VaccinEquity.

Sluit u aan bij de campagne om landen en bedrijven op te roepen ervoor te zorgen dat tegen de tijd dat het Wereldgezondheidsdag is, op 7 april, in elk land COVID-19-vaccins worden toegediend, als een symbool van hoop voor het overwinnen van zowel de pandemie als de ongelijkheden die aan de basis liggen van zovele wereldwijde gezondheidsproblemen. Aan deze oproep tot actie kan worden voldaan door COVAX en de ACT Accelerator te steunen om vaccins, behandelingen en diagnostica wereldwijd op billijke wijze te verspreiden. De verklaring vindt u op who.int/vaccinequityAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.