Bijgewerkt: 18 april 2024

De wintertijd van 2011 komt er aan!

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
28-10-2011

In de nacht van zaterdag 29 oktober 2011 op zondag 30 oktober 2011 worden om 03.00 uur alle klokken in de Europese Unie met een uur teruggedraaid en dan is het officieel wintertijd. Wij moeten tot zondag 25 maart 2012 wachten, voordat de klokken weer een uur vooruit mogen, om met de zomertijd te beginnen.

wintertijd Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Op zondag 30 oktober 2011 om 03.00 uur worden alle klokken in de Europese Unie met een uur teruggedraaid


Het idee achter de zomer- en wintertijd is, dat de middagen dan meer daglicht hebben en de ochtenden minder. De moderne zomertijd (Daylight Saving Time) werd voor het eerst voorgesteld in 1895 door George Vernon Hudson, een in Nieuw-Zeeland wonende Engelse entomoloog en astronoom. Veel landen zijn hiertoe overgegaan; maar de details verschillen per locatie en ze veranderen af en toe.

wintertijd Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

De klok op een computerscherm. Hier wordt de tijd automatisch aangepast door een atoomklok via internet door de servers van de NIST Time Measurement and Analysis Service


Veel op computer-gebaseerde systemen kunnen zich automatisch aanpassen, wanneer de zomertijd begint en eindigt, op basis van hun tijdzone instellingen. Sommige applicaties zijn gestandaardiseerd en ze gebruiken liever UTC, om te voorkomen dat problemen gebeuren met de klok verschuivingen en tijdzone verschillen.

UTC?

De Coordinated Universal Time (UTC), (Frans: Temps Universel Coordonné) is een tijdstandaard op basis van de International Atomic Time (TAI), maar er wordt onregelmatig een seconde kunstmatig toegevoegd, om de vertraagde rotatie van de Aarde te compenseren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.