Bijgewerkt: 1 oktober 2023

De wintertijd van 2014-2015 komt er aan

Nieuws ->

Bron: Amstelveenweb
22-10-2014

Dit weekeinde op zondagochtend 26 oktober 2014 om 3 uur worden alle klokken in de Europese Unie met één uur teruggedraaid, dus naar 2 uur. De gedachte achter het verschil tussen zomer- en wintertijd was destijds, dat als wij de klok in de zomertijd een uur naar voren zetten, dit tot minder stroomverbruik zou leiden.

Het idee achter is, dat de middagen dan meer daglicht hebben en de ochtenden minder. De moderne zomertijd werd voor het eerst voorgesteld in 1907 door de Engelse aannemer William Willett. Veel landen zijn hiertoe overgegaan; maar de details verschillen per locatie en ze veranderen af en toe.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2014)

Op zondagochtend 26 oktober 2014 om 3 uur worden alle klokken in de Europese Unie met een uur teruggedraaid


De klokken verzetten is tegenwoordig een leuke familie bezigheid voor de zondag ochtend, eind oktober, want de meeste klokken in telefoons, digitale camera’s, klokjes, video’s, magnetrons, radio’s, centrale verwarmingssystemen, auto’s, horloges worden met de hand een uur teruggedraaid, om ze allemaal gelijk te zetten.

Veel op computer-gebaseerde systemen kunnen zich automatisch aanpassen, wanneer de zomertijd begint en eindigt, op basis van hun tijdzone instellingen. Sommige applicaties zijn gestandaardiseerd en ze gebruiken liever UTC, om te voorkomen, dat problemen gebeuren met de klok verschuivingen en tijdzone verschillen.

De Coordinated Universal Time (UTC), (Frans: Temps Universel Coordonné) is een tijdstandaard op basis van de International Atomic Time (TAI) maar er wordt onregelmatig een seconde kunstmatig toegevoegd, om de vertraagde rotatie van de Aarde te compenseren. De wintertijd duurt 5 maanden en wij kunnen alle klokken op zaterdag 28 maart 2015 weer een uur vooruit instellen, om weer de zomertijd te krijgen. Dus nog 157 dagen en dan is weer zomer!!
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.