Bijgewerkt: 29 november 2021

De woonwijk Patrimonium bestaat binnenkort 100 jaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Hein Koningen
02-10-2019

Het oudste deel van de Amstelveense woonwijk Patrimonium bestaat binnenkort 100 jaar. November 1919 werd woningstichting Patrimonium opgericht met als doel goede en betaalbare woningen te bouwen voor mensen met bescheiden inkomens.

De stichting bouwde tussen 1921 en 1924 183 woningen aan de Amsterdamseweg, Wilhelminastraat en –plein, Talmastraat, Katerstraat, Hovystraat en Landscheidingskade. Het was het eerste grotere woningbouwproject van Nieuwer-Amstel, zoals Amstelveen toen nog heette. De woonwijk Patrimonium groeide al gauw uit tot een gemeenschap met een geheel eigen sfeer, waar de bewoners elkaar alle kenden. Een soort eigen klein dorp.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com/Gemeentearchief Amstelveen - 2014)

De Patrimonium was niet de eerste woningbouwvereniging in de gemeente Amstelveen. Amstelland dateert van 1913; in dat jaar verkreeg deze vereniging toestemming voor de bouw van 24 arbeiderswoningen. Op de foto is de eerste steenlegging van het bouwcomplex Patrimonium aan de Amsterdamseweg door burgemeester Arie Colijn op 17 augustus 1921


Bewoners van 'oud Patrimonium' organiseren een reünie onder de titel ‘100 jaar Patrimonium’. Wie heeft zijn jeugd in Patrimonium doorgebracht en heeft daar fijne herinneringen aan ? Zou u mensen uit die tijd nog eens terug willen zien en willen praten over die tijd ? Welke winkels waren er en met wie speelde je op het Wilhelminaplein ? Hoe werd de bevrijding gevierd ? We willen met elkaar zoveel mogelijk genieten van de herinneringen uit ‘de goede oude tijd’. Daartoe zal op zaterdag 18 januari 2020 in wijkcentrum Pluspunt, Smeenklaan 1, Amstelveen, tel. 020-6458141, van 13.00 – 17.00 uur een gezellig samenzijn zijn van oude bekenden uit die tijd. Natuurlijk wordt er die middag ook een moment gecreëerd voor de huidige bewoners. Zodat zij kunnen zien hoe hun wijk er vroeger uitzag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com/Gemeentearchief Amstelveen - 2014)

Het Wilhelminaplein in 1925


Omdat we niet iedereen kunnen achterhalen doen we een beroep op u allen. Hoort zegt het voort. Tijdens die middag zou het leuk zijn als u oude foto’s van die tijd meeneemt zodat de gesprekken goed op gang komen. Natuurlijk hebben wij ook al veel foto’s opgezocht. Zet de datum vast in uw agenda zodat u het niet hoeft te missen. Vanzelfsprekend zijn ook (oud)bewoners van Nieuw Patrimonium en straten in de omgeving van harte welkom en uitgenodigd. Adres: Wijkcentrum Pluspunt, 100 jaar Patrimonium Smeenklaan 2 1182 GC Amstelveen, Of via e-mail Patrimonium100@gmail.com

Programma:

13.00   Ontvangst met thee en koffie

13.30    Welkomstwoord door Jan Wilhelmis

13.45    Fotopresentatie door Evert Zuiderent

14.00   Verhalen en herinneringen ophalen

15.00   Gezellig bij kletsen met uw oud burenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS