Bijgewerkt: 22 januari 2025

De zomertijd van 2021 in aantocht

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
26-03-2021

In de nacht van zaterdag 27 maart 2021, op zondag 28 maart 2021 worden alle klokken op zondagochtend vroeg één uur vooruit gezet van 02:00 naar 03:00 uur, want Nederland is gelegen in de zone, waarin de Midden-Europese tijd geldt.

De zomertijd is de tijd, meestal één uur vooruit ten opzichte van de zonetijd, die gedurende een bepaalde periode van het zomerhalfjaar (en vaak iets daarna) als wettelijke tijd geldt. Een dergelijke regeling wordt bijna uitsluitend gebruikt in landen met een gematigde zone.

De wettelijke tijden van de afzonderlijke landen worden gedefinieerd als de zonetijd van de tijdzone waartoe het land volgens zijn geografische lengtegraad behoort. Zo is de Midden-Europese tijd (MET) de zonetijd in de Midden-Europese tijdzone met als referentiemeridiaan de lengtegraad 15° oosterlengte. Zij verschilt dus 1 uur van de gecoördineerde universele tijd UTC, die is gerelateerd aan de Greenwich-meridiaan: CET = UTC + 1 uur.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2021)

Tijdzones in Europa


Ter onderscheiding van de zomertijd wordt de zonetijd, die normaliter als wettelijke tijd geldt, standaardtijd of standaardtijd genoemd. Aangezien sinds ongeveer 1980 in veel Europese landen elk jaar de zomertijd is ingevoerd en de standaardtijd dus alleen in het winterhalfjaar werd gebruikt, is ook daarvoor de term wintertijd ingeburgerd geraakt. In de nacht van zaterdag 30 oktober 2021 op zondag 31 oktober 2021 begint weer de wintertijd.

EU-lidstaten die de zomertijd als standaardtijd willen, verzetten op de laatste zondag van maart 2021 voor het laatst de klok. Gaat de keuze uit naar de wintertijd als standaardtijd, dan wordt de klok voor het laatst verzet op de laatste zondag van oktober 2021. Het wetsontwerp werd in 2019 aangenomen met 410 stemmen voor, 192 tegen en 51 onthoudingen. Het Europees Parlement steunt het voorstel van de Europese Commissie om de wisseling zomer- en wintertijd te beëindigen, maar stemde wel voor een uitstel van 2019 naar 2021.

De eerste afspraken voor het gelijkstellen van de zomer- en wintertijd in de EU-lidstaten werden gemaakt in 1980. Tot die tijd hanteerden landen hun eigen nationale tijd. Vanwege de wisselende tijden- en schema´s koos de EU voor een geharmoniseerde aanpak binnen de interne markt. Volgens de huidige richtlijn betreffende de zomertijd moeten EU-lidstaten op de laatste zondag van maart overschakelen naar de zomertijd en terugschakelen naar de standaardtijd op de laatste zondag van oktober.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.