Bijgewerkt: 29 maart 2024

Debuutroman van Dries Bakker bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
21-03-2013

' Uit de pas' (159 pagina's, ISBN: 9789461936561) wordt uitgegeven via Boekhandel Libris Venstra. Het boek is onder andere te koop bij Libris Venstra en www.venstra.nl . Prijs: € 18.

bakker Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Dries Bakker, de voorzitter van SAKB tijdens de opening van de tentoonstelling 'Amateurkunst 2013' in de Kunstuitleen Amstelveen op 3 februari 2013


Willem moet in militaire dienst, dit blijkt niet zijn wereld te zijn. Is wars van geweld, machogedrag en militarisme. Blijft zich verwonderen over zijn omgeving en probeert eigen identiteit te behouden. Dit roept conflicten op, uiteindelijk barst de bom.

Het verhaal

Willem is streng en erg rechtlijnig opgevoed in het milieu van een hardwerkende middenstander. Al op de lagere school wijst zijn vader hem erop dat hij al zijn tijd nuttig hoort te besteden. In de ogen van zijn vriendjes gaat dit soms wel erg ver. Na zijn schoolopleiding moet hij in militaire dienst.

De uitgangspunten van zijn gedegen opvoeding vindt hij tot zijn verwondering niet terug in het leger. Maar ook zijn neiging tot doorvragen en niet alles voor zoete koek te slikken, passen niet binnen de regels en hiërarchie van de militaire dienst. Daar komt bij, dat hij wars is van geweld, machogedrag en militarisme.

Hij zal eerder geboeid worden door de mens, een goed boek of een stuk klassieke muziek. Zodoende komt hij terecht in een omgeving die sterk afwijkt van zijn eigen identiteit. Hij verwondert zich over allerlei zaken en laat dat merken. Hij doorziet de manipulerende trucjes van de legerleiding en legt zich niet neer bij de geldende mores, maar probeert tegen de stroom in zijn eigen waarden te behouden. Dit leidt tot steeds verder oplopende conflicten met zijn meerderen, in het bijzonder met zijn pelotonscommandant Kees. Uiteindelijk barst de bom.

Dries Bakker?

Dries Bakker is in de oorlogsjaren geboren in Friesland en is tegenwoordig woonachtig in Amstelveen. Zijn sportieve hobby's zijn voetbal, schaatsen en fietsen. Voor zijn werk verhuisde hij in 1989 naar Amstelveen. Sindsdien is hij ook gaan schilderen. De laatste tijd is dit naar de achtergrond verdrongen doordat hij schrijfles heeft genomen. Ook is hij voorzitter van de SAKB, de Stichting Amstelveense Kunstbelangen.(www.sakb.nl )



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.