Bijgewerkt: 8 mei 2024

Denk mee over de inrichting van het Stadsplein Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
13-01-2024

Bewoners van Amstelveen kunnen vanaf vrijdag 12 januari 2024 meedenken over de nieuwe inrichting van het Stadsplein in het Stadshart. Op het online participatieplatform denkmee.amstelveen.nl kunnen zij hun voorkeur uitspreken voor verschillende inrichtingselementen, zoals zitbanken, overkappingen, kunst- en waterelementen en speelvoorzieningen.

Een Stadsplein voor iedereen. Wethouder Floor Gordon, Stadshart: “We gaan samen het Stadsplein aanpakken. Het centrale plein in het Stadshart maken we groener en leefbaarder. Een gezellige en bruisende plek waar je elkaar wilt ontmoeten. Eerder hebben we met inbreng van bewoners en een klankbordgroep de functie van het Stadsplein bepaald. Nú kiezen we welke sfeer het plein moet krijgen: bijvoorbeeld zakelijk en strak? Of liever rustgevend met vloeiende vormen? We hopen dat zoveel mogelijk mensen met ons mee willen denken, zodat we een toekomstbestendig plein kunnen maken voor bezoekers van alle leeftijden.”

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Het Stadsplein Amstelveen

Klimaatbestendig ontwerp. Door steeds extremere weersomstandigheden neemt de gemeente ook klimaatadaptieve maatregelen. Om hitte en wateroverlast tegen te gaan moet het Stadsplein flink vergroenen met mogelijkheden voor waterberging. Dit kan bijvoorbeeld met een wadi: een opslag- en infiltratievoorziening die hemelwater (tijdelijk) opvangt en zuivert. Om hittestress te verminderen, wil de gemeente 40% van het plein te voorzien van schaduw. In het ontwerp voor het plein wordt daarom rekening gehouden met vaste- en flexibele overkappingen. Flexibele overkappingen, zoals doeken, zijn inzetbaar tijdens extreem hete periodes of tijdens evenementen.

Aan de slag. De architect van het plein neemt de gekozen voorkeurselementen en -thema’s mee als inspiratie voor het ontwerp van het toekomstige Stadsplein. Het ontwerp verwacht de gemeente over enkele maanden te kunnen delen. Het Stadshart is volop in beweging. Er spelen ruimtelijke veranderingen, zoals de uitbreiding van de winkels aan het Rembrandthof, waar rekening mee gehouden moet worden. De gemeente kan pas aan de slag met de inrichting van het Stadsplein als de vrijdagmarkt definitief is verplaatst. De voorbereidende werkzaamheden om de markt te verplaatsen starten in het najaar. Het doel is om in 2025 aan de slag te gaan met de herinrichting van het Stadsplein.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.