Bijgewerkt: 12 juni 2024

Denkfout in voorlopig advies programmaraad Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Guillaume van den Berg
02-04-2010

Via de media hebben wij kennis kunnen nemen van het voorlopig advies met betrekking tot het nieuwe analoge televisieaanbod voor de komende drie jaar voor Amstelveen. In het advies staat dat de Spaanse zender TVE zou moeten wijken voor de relatief onbekende zender BRAVA.

TVE Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een schermfoto van een TVE uitzending in Amstelveen


Dit advies heeft ons verbijsterd. Het schrappen van de enige Spaanstalige zender in het analoge televisieaanbod ten gunste van een relatief onbekende zender is, volgens ons, niet meer, dan een denkfout en wel om de volgende redenen: 

1)      Bij Spaanstaligen gaat het niet uitsluitend om mensen afkomstig uit, of een relatie hebbend met, Spanje. Spaans is een wereldtaal en wordt gesproken in Spanje en het overgrote deel van Latijns Amerika. Met het aanbieden van een Spaanstalig kanaal bedient men dus niet uitsluitend mensen afkomstig uit Spanje, maar ook uit Chili, Colombia, Peru etc etc etc. Dit is een belangrijk detail dat niet over het hoofd gezien kan worden wanneer men een Spaanstalig kanaal vergelijkt met bijvoorbeeld een Italiaans kanaal.

2)      Het belang van het Spaans neemt dermate toe, dat deze wereldtaal vrijwel op iedere middelbare school wordt onderwezen, ook in Amstelveen. Het zou te zot voor woorden zijn dat een leerling wel naar een Franse, Duitse of Britse zender zou kunnen kijken, maar niet naar een Spaanse.

3)      Amstelveen wil zich als een open en internationale stad presenteren aan de buitenwereld. Er is geen CEO die zal ontkennen dat Spaanse belangrijk is. Geen Spaans aanbieden op het analoge kanaal betekent de rug toekeren naar een belangrijk continent, ook vanuit commercieel opzicht.

4)      De zender BRAVA zal ongetwijfeld veel te bieden hebben als zender van klassieke kunsten. Maar wees eerlijk: de Amstelvener die geïnteresseerd is in kunst en cultuur komt heus wel aan zijn trekken, zowel via radio en TV als door ander aanbod. En als hij niet aan zijn trekken zou komen (wat, nogmaals, sterk te betwijfelen valt) dan zorgt hij er wel voor aan zijn trekken te komen.

Het heeft er de schijn van dat de programmaraad een beetje teveel zijn oren heeft laten hangen naar diegenen, die toevallig veel en sterk hun stem hebben laten horen, terwijl de wereld daarbuiten toch echt aan het veranderen is. Het is, kortom, een beetje een elitaire beslissing om TVE te schrappen ten gunste van BRAVA.

Ondergetekenden hopen, kortom, dat de Spaanse zender TVE gehandhaafd zal blijven.

Met vriendelijke groet,

Guillaume van den Berg

Mónica van den Berg - Téllez Avendaño

TVE? (Televisión Española)

RTVE is de grootste audiovisuele groep in Spanje, met uitzendingen in de Spaanse taal. Het wordt gefinancierd door zowel door de publieke (staat) subsidies als door reclame inkomsten.

Brava TV?

Brava HDTV is de eerste Europese culturele zender, die in Full High Definition (HD) uitzendt. De programmering biedt rond de klok opera, ballet en concerten in full HD (1920 x 1080i) beeldkwaliteit en Dolby Surround (E) geluidskwaliteit.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.