Bijgewerkt: 28 maart 2024

Detailhandel en banken willen veilig pinnen

Nieuws -> Informatief

Bron: NVB
18-05-2009

Elektronisch betalen speelt een steeds grotere rol in het Nederlandse toonbankbetalingsverkeer. In 2008 werd meer dan 1,7 miljard maal gepind. Het aantal pinbetalingen kon sterk toenemen door gezamenlijke acties van de Nederlandse banken en Detailhandel Nederland**- meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.

De totale omzet van pinnen in winkels bedroeg in 2008 ongeveer 75 miljard euro. Dat is circa tweederde van de totale omzet. De toename van het aantal pinbetalingen ten koste van contante betalingen heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een gestage daling van de kosten. Maar minder contant geld moet ook leiden tot minder overvallen op winkeliers, geld- en waardetransporteurs.

Helaas neemt het aantal overvallen juist sterk toe. Dat is een extra argument om door pinnen de hoeveelheid contant geld nog verder terug te dringen, en zo winkels voor overvallers minder aantrekkelijk te maken. Henk van den Broek (Voorzitter Stuurgroep Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland) zegt hierover: “Toename van pinnen ten koste van contant geld is belangrijk. Dagelijks worden Nederlandse winkels overvallen en winkeliers zijn steeds meer geld kwijt aan contant geld. Skimmen zorgt voor grote imagoschade voor winkeliers die zo ondanks alle preventieve maatregelen de dupe worden van criminelen”.

Speerpunt voor de detailhandel en banken is het vertrouwen van consument en winkelier in pinnen. Fraude kan daar afbreuk aan doen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Detailhandel Nederland streven er gezamenlijk naar dat vertrouwen in het betalingsverkeer te behouden en vergroten onder andere door alles in het werk te stellen om fraude te voorkomen. Zij hebben daarom eind februari 2009 al een Hoofdlijnenakkoord getekend, dat onder meer betrekking heeft op versnelde aanpassing van betaalautomaten aan de veiliger EMV-chiptechnologie*.

Chip Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een chip van een smartcard is eigenlink een klein computertje met een centrale processor (CPU) met RAM, EPROM en ROM geheugen. Qua werking is vergelijkbaar met de magneetstrip, alleen de chip kan softwarematig beveiligd worden tegen kopiëren en ze kennen een sterke authenticatie.

 De geautomatiseerde chipkaart is uitgevonden door de Duitse wetenschapper Helmut Gröttrup en zijn collega Jürgen Dethloff in 1968. Het octrooi werd uiteindelijk goedgekeurd in 1982. Het eerste massale gebruik van de kaarten gebeurde in 1983 in Frankrijk bij betaaltelefoons (Télécarte)


Minister Bos van Financiën onderschrijft het belang van veilig en efficiënt elektronisch betalen. Vandaag meldde hij aan de Kamer dat de schade als gevolg van skimmingfraude (het kopiëren van bankpassen) in 2008 ongeveer 31 miljoen euro bedroeg. De minister verzocht Currence, de NVB en Detailhandel Nederland de Tweede Kamer nadere toelichting te geven over hun gezamenlijke inspanningen om pinnen veilig te houden.

Wim Mijs (directeur NVB): “Goede en volledige informatie voor alle partijen is noodzakelijk om gezamenlijk de toename van skimmingfraude in te dammen. Politiek, overheid, winkeliers en banken moeten de handen ineen slaan om skimmingbendes aan te pakken”.

* EMV staat voor Eurocard, Mastercard, Visa. De internationale EMV-chiptechnologie is minder fraudegevoelig dan de magneetstriptechnologie.

** Detailhandel Nederland werkt op het gebied van betalingsverkeer samen met Koninklijke Horeca Nederland en de benzinebranches (Beta, Bovag, Nove en VNPI) als de Gezamenlijke Toonbankinstellingen.

Kijk ook: Van strip naar chip

Skimmen?

Skimming betekent afromen in het Engels en betekent eigenlijk creditcard fraude. Meestal wordt voor skimming een pinautomaat in een onbewaakt ogenblik “bewerkt”, zodat een klant die een transactie verricht niet merkt dat zijn gegevens gekopieerd worden.

Bij skimming wordt gebruik gemaakt van een apparaat, dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als een voorzetmondje.

Het doel van de criminelen is, om goederen te verkrijgen zonder te betalen, of ongeoorloofde gegevens verkrijgen van een rekening. Bij creditcardfraude wordt vaak ook identiteitsdiefstal gepleegd.

Skimming betekent afromen in het Engels en betekent eigenlijk creditcard fraude. Meestal wordt voor skimming een pinautomaat in een onbewaakt ogenblik 'bewerkt', zodat een klant die een transactie verricht niet merkt dat zijn gegevens gekopieerd worden.

Bij skimming wordt gebruik gemaakt van een apparaat dat de magnetische strip op de pas kan lezen en kopiëren. Dit apparaat wordt vóór de sleuf van de pinautomaat geplaatst en ziet er uit als een voorzetmondje.

Het doel van de criminelen is, om goederen te verkrijgen zonder te betalen, of ongeoorloofde gegevens verkrijgen van een rekening. Bij creditcardfraude wordt vaak ook identiteitsdiefstal gepleegd.

Tegenmaatregelen

1 -Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. De klant moet in dit geval wel zijn rekening regelmatig controleren. Anders kan het gestolen bedrag toch flink oplopen.

2 -Check het banksaldo zeer regelmatig. Als er transacties plaatsvinden die onbekend zijn, moet de rekening direct geblokkeerd worden.

3 -Wissel de pas in voor een slimme pas (smart chip).



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.