Bijgewerkt: 27 juni 2022

Die Winterreise van Schubert in Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
06-12-2018

Op zondag 16 december 2018 wordt in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a, het laatste koffieconcert van dit kalenderjaar gehouden. Het belooft een van de mooiste te worden: de bekende operazanger en bariton Daniël Hermán Mostert zingt Schuberts beroemde liedcyclus 'Die Winterreise'. Pianiste Heleen Vegter begeleidt hem op de vleugel. Het concert begint om 12.00 uur en duurt tot ca. 13.15 uur. Vrije toegang, na afloop wordt een gift gevraagd. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl .

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Franz Peter Schubert (1797 - 1828) was een Oostenrijkse componist. Hoewel hij op 31-jarige leeftijd overleed, liet hij een rijk en gevarieerd oeuvre na. Hij componeerde zo'n 600 liederen, wereldlijke en heilige koormuziek, zeven complete en vijf onvoltooide symfonieën, ouvertures, toneelstukken, pianomuziek en kamermuziek. Het portret is geschilderd door Wilhelm August Rieder een Oostenrijks portret, genre- en historieschilder, maar ook tekenaar en lithograaf in 1875, gebaseerd op een aquarel uit 1825


Die Winterreise is een van de allermooiste, maar ook huiveringwekkendste verzamelingen van liederen uit de Romantiek. In 1827 verscheen het slot van de cyclus. Schubert was toen ernstig ziek, zeer verzwakt en wist dat hij niet lang meer zou leven. In de Winterreise kijkt een door het leven getekende, rondtrekkende man terug op de onbereikbare liefde. De winter is in de cyclus ook een beeld voor het hardvochtige politieke klimaat van Schuberts tijd. Hij kreeg geen toestemming om te trouwen omdat hij geen gezin zou kunnen onderhouden. De pianobegeleidingen zijn juweeltjes in het weergeven van sfeer en stemming. In de loop van de cyclus wordt het verlangen naar de dood voor de reiziger steeds heftiger totdat hij uiteindelijk in het laatste lied, der Leiermann, meetrekt met de draailierspeler een verlossende dood tegemoet: zijn kunst blijft achter.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.