Bijgewerkt: 16 juni 2024

Diefstal van smartphone onaantrekkelijk maken

Nieuws -> Politie

Bron: Politie NL
10-08-2013

Tijdens de Gay Pride in Amsterdam beroofden zakkenrollers honderden bezoekers van hun smartphone. Veel veroordelingen vallen lager uit, doordat verdachten al publiekelijk aan de schandpaal waren genageld. Wat kunt u doen?

Zoete wraak is soms bijzonder prettig. Zeker als de mobieltjesdief niet in de gaten heeft, dat hij, of zij per ongeluk privéfoto’s uploadt in uw account op Dropbox, iCloud of Google+. Apps als iCaughtU en iGotYa maken zelfs automatisch foto's en e-mailen die naar uw e-mailadres.

Het komt dan ook steeds vaker voor, dat slachtoffers de foto’s op sociale media zetten om de dader te achterhalen en/of publiekelijk aan de schandpaal te nagelen (naming and shaming). Dat dit tot lagere straffen leidt als de daders gepakt worden, is vast niet uw bedoeling. Gelukkig kunt u veel doen om het de dieven zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.

imei Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

De IMEI code is op te roepen door op de mobiele telefoon *#06# in te toetsen en het nummer verschijnt op het display


Noteer uw IMEI-nummer

Het IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity) is het 15-cijferige serienummer van uw telefoon. Met dit nummer kan de politie uw telefoon opnemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes. Ook is met behulp van het IMEI -nummer een sms-bombardement mogelijk. De politie bestookt uw mobiel dan met de melding 'Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie'. Doorverkoop is daarmee niet langer interessant.

Providers kunnen met het IMEI -nummer voorkomen, dat een nieuw abonnement op de telefoon wordt afgesloten. Volledig afsluiten kan nog niet. Daarvoor moet eerst de Telecomwet worden aangepast. Het IMEI-nummer staat op de doos van uw toestel. Het is ook te achterhalen door *#06# in te toetsen. Noteer het en bewaar het in uw administratie.

Beveilig de telefoon met een YUNU-code

Veel telefoons zijn te beschermen met een YUNU-code (Your Unique Number). Met deze pincode kan een niet-gemachtigde gebruiker geen nieuwe simkaart plaatsen. U kunt de code zonder tussenkomst van de provider activeren. De manier, waarop verschilt per type toestel.

Installeer een anti-diefstal-app

Er zijn al veel apps op de markt die je telefoon beschermen tegen diefstal, of die een zoekgeraakt toestel terugvinden. Bekende voorbeelden zijn Find My iPhone (iPhone, iPad, iPod touch, of Mac) en Locate My Droid (Android). De dief kan de pogingen om het toestel te traceren echter makkelijk omzeilen. Vergrendel daarom de locatievoorzieningen met een wachtwoord.

Hou Dropbox in de gaten

En dan ten slotte toch Dropbox, iCloud en Google+. Niet zozeer vanwege de zoete wraak, maar omdat de foto’s soms heel concrete dingen zeggen over de identiteit van de dader/heler. Ga in dat geval met uw beeldmateriaal en uw sterke vermoedens naar de politie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.