Bijgewerkt: 22 januari 2025

DigiD werd 100 miljoen keer gebruikt in 2013

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
27-11-2013

Nederlanders hebben dit jaar al 100 miljoen keer hun persoonlijke DigiD gebruikt. Dat is al 25 miljoen keer meer dan in heel 2012, een stijging van meer dan 33 procent. Digitale dienstverlening in Nederland groeit met de dag.

Momenteel maken bijna 11 miljoen burgers gebruik van hun DigiD om in te loggen op websites van de overheid. Ruim zeshonderd organisaties ontsluiten hun digitale dienstverlening met DigiD. Dit aantal is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen en is ook een indicatie, dat de overheid hard op weg is met het vormgeven van de kabinetsdoelstelling om de Rijksoverheid in het jaar 2017 volledig digitaal te maken.

plasterk Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Ronald Plasterk (PvdA) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Opgezet als laagdrempelig systeem

DigiD is in 2005 gelanceerd als eenvoudig en laagdrempelig authenticatiesysteem voor overheidsorganisaties. Ook private organisaties met een publieke taak, zoals pensioenfondsen, zorginstellingen en zorgverzekeraars, maken gebruik van DigiD.

Hogere betrouwbaarheid in eID-stelsel

De ambities van de overheid om steeds meer zaken digitaal te regelen vraagt om een DigiD met een hoger zekerheidsniveau dan DigiD nu kan bieden. Om die reden onderzoekt de overheid samen met het bedrijfsleven de mogelijkheden van een stelsel van elektronische identiteiten, het eID-stelsel.

DigiD krijgt hierin een plek en uitbreiding met een fysieke chipkaart, waarmee burgers kunnen inloggen op het hoogst mogelijke betrouwbaarheidsniveau. DigiD wordt beheerd door Logius, dienst digitale overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Meer informatie op www.digid.nl

Visiebrief

Op 23 mei 2013 heeft minister Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een brief gestuurd naar de Tweede Kamer met de titel 'Visiebrief digitale overheid 2017' (pdf) met het doel uitleg geven, hoe bedrijven en burgers uiterlijk in 2017 zaken die ze met de overheid doen (zoals het aanvragen van een vergunning) digitaal kunnen afhandelen.

Onder andere schrijft minister Plasterk: “Als burgers in 2017 hun zaken veilig en makkelijk digitaal af kunnen handelen bij alle overheden, kan dat de relatie tussen overheid en samenleving sterk verbeteren. Burgers kunnen de overheid sneller en makkelijker vinden en kunnen zaken doen met de overheid op de plek en op het tijdstip, waarop het hen het beste uitkomt.

Daarnaast zal de beleving van regeldruk bij burgers positief veranderen: processen worden sneller, administratieve lasten nemen af en in de wijze, waarop burgers door de overheid worden bejegend sluit aan op de individuele situatie.”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.