Bijgewerkt: 22 november 2024

Directeur-generaal van de WHO over COVID-19 op 1 juli 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO
05-07-2020

De directeur-generaal van de WHO, Dr. Tedros Ghebreyesus, vertelde op 1 juli 2020 aan de verslaggevers dat meer dan 10.3 miljoen gevallen van COVID-19 nu aan de WHO zijn gemeld en meer dan 506.000 sterfgevallen, met 60 % van die gevallen die in het verleden de maand werden gemeld.

'Goedemorgen, goedemiddag en goedenavond. Er zijn nu meer dan 10,3 miljoen gevallen van COVID-19 gemeld aan de WHO en meer dan 506.000 sterfgevallen. In de afgelopen week heeft het aantal nieuwe gevallen meer dan 160.000 per dag overschreden. 60% van alle gevallen tot nu toe zijn alleen al in de afgelopen maand gemeld. We zullen er nooit genoeg van krijgen om te zeggen dat de beste manier om uit deze pandemie te komen een alomvattende aanpak is.

Zoek, isoleer, test en zorg voor elk geval, spoor elk contact op en zet het in quarantaine, rust de gezondheidswerkers uit en train ze, en geef gemeenschappen voorlichting en macht om zichzelf en anderen te beschermen. Niet alleen testen. Niet alleen lichamelijk afstand nemen. Niet alleen het traceren van contacten. Niet alleen maskers. Doe het allemaal. Landen die deze allesomvattende aanpak hebben overgenomen, hebben de overdracht onderdrukt en levens gered. Opvlammingen zijn te verwachten als landen de beperkingen beginnen op te heffen.



Maar landen die de systemen hebben om een alomvattende aanpak toe te passen, moeten in staat zijn om deze opvlammingen lokaal in te dammen en te voorkomen dat er opnieuw wijdverbreide beperkingen worden ingevoerd. Het baart ons echter zorgen dat sommige landen niet alle beschikbare instrumenten hebben gebruikt en voor een gefragmenteerde aanpak hebben gekozen. Deze landen hebben een lange, moeilijke weg te gaan. Maar een van de lessen van de pandemie is dat, ongeacht de situatie waarin een land verkeert, het kan worden omgedraaid. Het is nooit te laat.

Zoals u weet, waren Italië en Spanje in maart het epicentrum van de pandemie. Op het hoogtepunt van de epidemie had Spanje bijna 10.000 gevallen per dag, en Italië had meer dan 6.500 gevallen. Maar beide landen brachten hun epidemieën onder controle met een combinatie van leiderschap, nederigheid, actieve deelname van elk lid van de samenleving en het implementeren van een alomvattende aanpak. Beide landen werden geconfronteerd met een ontmoedigende situatie, maar keerden die om.

De snelste manier om uit deze pandemie te komen is door de wetenschap te volgen en te doen wat we weten dat werkt: de alomvattende aanpak. Vandaag en morgen houdt de WHO een tweede forum voor onderzoek en innovatie, waar meer dan 1000 wetenschappers uit de hele wereld bijeenkomen om de balans op te maken van de tot nu toe geboekte vooruitgang, om nieuwe onderzoeksvragen en kennishiaten te bespreken en om de onderzoeksprioriteiten voor de rest van dit jaar en daarna vast te stellen. Onderzoek en innovatie hebben sinds het begin van de pandemie - en zelfs daarvoor - een cruciale rol gespeeld.

Foto Amstelveen
(Bron JHU - 2020)

COVID-19 Dashboard van het Center for Systems Science and Engineering (CSSE) van de Johns Hopkins University (JHU) in Baltimore in de staat Maryland in de Verenigde Staten op 5 juli 2020: totaal bevestigde coronabesmettingen 11.280.756 wereldwijd, wereldwijde sterfgevallen 531.064, in 188 landen. In Nederland zijn er tot nu toe 50.548 mensen besmet geraakt en 6.132 mensen gestorven door het coronavirus


In januari 2020 publiceerde de WHO het eerste protocol voor PCR-tests (Polymerase Chain Reaction= uitstrijkje genomen uit de neus en keel) voor het nieuwe coronavirus. In februari hebben we honderden onderzoekers uit de hele wereld bijeengebracht om onderzoeksprioriteiten vast te stellen. In maart zijn we begonnen met het Solidariteitsproces, een groot internationaal onderzoek om antwoorden te vinden op de vraag welke therapieën het meest effectief zijn.

Hoewel de pandemie wereldwijd is, zijn er verschillen in de ervaring en de aanpak van elke regio en elk land. In de komende weken zijn we van plan om regelmatig een andere regio te bezoeken, om de uitdagingen in verschillende delen van de wereld te belichten, en de lessen die we leren. Vandaag beginnen we met het oostelijke Middellandse-Zeegebied - dat een groot deel van het Midden-Oosten en Noord-Afrika omvat - dat de op twee na meest getroffen regio ter wereld is, na Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Vandaag ben ik verheugd dat Dr. Ahmad Al-Mandhari, de regionale directeur van de WHO voor het oostelijke Middellandse Zeegebied, en Dr. Rick Brennan, de directeur van het WHO-gezondheidsnoodhulpprogramma voor de regio, zich bij mij voegen om over hun ervaring en uitdagingen te praten.' Lees meer: Actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) op de website van het RIVM.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.