Dirk Rijnders is overleden
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb.com
13-11-2006
Oud-burgemeester van Amstelveen de heer Dirk Rijnders (97) is op 7 november 2006 in Eindhoven overleden. Rijnders was tussen 1955-1971 burgemeester van Nieuwer-Amstel- en vanaf 1 januari 1964 met de nieuwe naam van de gemeente: Amstelveen.
(Amstelveenweb.com collectie - 2002)
Dirk Rijnders in 1961 tijdens een toespraak
Achtergrond
Dirk Rijnders werd geboren op 8 maart 1909 in Harderwijk. Hij volgde het Gymnasium en deed de opleiding Gemeente administratie. Van 1929 tot 1940 werkte Rijnders als ambtenaar der secretarie in de gemeente Hillegersberg. In 1936 trouwde hij en samen kregen zij drie kinderen. Rijnders was lid van de Christelijke Historische Unie (CHU) en Eerste Kamerlid. In 1980 ging de CHU over in - CDA (Christen-Democratisch Appèl). Rijnders heeft een lange loopbaan gehad als burgemeester, namelijk een jaartje in Oude Tonge, vier jaar in Woubrugge (Z.H.), zeven jaar van Middelharnis en Sommelsdijk.
Van Nieuwer-Amstel tot Amstelveen
Tijdens de uitvoering van zijn ambt was hij ook Lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland (1960 tot 1969) en Lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal vanaf 1969. De werkzaamheden als Burgemeester van Amstelveen voerde hij voornamelijk uit als lid van commissies en raden. Zo was Rijnders lid van de Raad van Advies voor Ruimtelijke Ordening, Lid van de commissie territoriale decentralisatie (1954-1961), Voorzitter van de commissie rationalisatie scholenbouw, Lid van de Brandweerraad, de Emigratieraad, Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Brandweer Bond, Voorzitter van de Federatie Diaconieën Nederlands Hervormde Kerk en lid van de Raad voor de Territoriale Decentralisatie.
Autoritair
Dirk Rijnders was een autoritair bestuurder en dulde geen tegenspraak. Hij heeft van de plattelandse gemeente Nieuwer-Amstel een “wereldstad” Amstelveen gemaakt. Dat gebeurde met groot geweld, dus historische gebouwen en monumenten moesten wijken van de grootheidswaanzin van de toenmalige burgervader. Hij was de uitgesproken baas van Amstelveen. Rijnders werd op 27 februari 1971 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ereburger van Amstelveen en legde zijn ambt als burgemeester van Amstelveen neer op 1 april van datzelfde jaar. Vervolgens werd Rijnders president-directeur van de Holding Polyzathe B.V. tot 1974 en daarna directeur Coördinatiebureau Noordelijk Deel Randstad tot 1977.