Bijgewerkt: 28 maart 2024

Dit is Europa debat van het Europees Parlement

Nieuws -> EU

Bron: Europees Parlement
09-05-2023

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz sprak met Europarlementariërs tijdens het 'This is Europe' (Dit is Europa) debat op 9 mei 2023 in Strasbourg. Hij riep op tot een verenigd Europa dat zich kan aanpassen aan de wereld van morgen.

Bondskanselier Scholz benadrukte dat Europa ook verantwoordelijkheid draagt buiten zijn grenzen, “omdat het welzijn van Europa niet apart kan worden gezien van het welzijn van de rest van de wereld.” De wereld van de 21ste eeuw, zei hij, “zal multipolair zijn, wat hij eigenlijk al is”.

>


Bondskanselier Scholz stelde dat er drie lessen voor de EU zijn: “Ten eerste ligt de toekomst van Europa in onze handen. Ten tweede, hoe meer verenigd Europa is, hoe gemakkelijker het zal zijn om een goede toekomst voor onszelf veilig te stellen. En ten derde: niet minder, maar juist meer openheid en meer samenwerking zijn aan de orde van de dag.” Om de positie van Europa in de wereld van morgen veilig te stellen, zal de EU moeten veranderen, zei de bondskanselier. “We hebben een geopolitieke EU nodig, een uitgebreide en hervormde EU. Een EU die open staat voor de toekomst”.

Over Rusland's oorlog tegen Oekraïne zei hij dat de EU nu koers moet zetten richting de wederopbouw van Oekraïne. Een welvarend, democratisch, en Europees Oekraïne is een duidelijke verwerping van Poetins imperiale, revisionistische en illegale politiek.

In een multipolaire wereld zijn de landen op het zuidelijk halfrond belangrijke partners, vervolgde bondskanselier Scholz. Europa moet opkomen voor voedselzekerheid en armoedebestrijding en moet zich houden aan zijn beloften om actie te ondernemen op het gebied van internationale klimaat- en milieubescherming.

Wat betreft de EU-uitbreiding zei de bondskanselier dat “een eerlijk uitbreidingsbeleid zich aan beloften houdt en deze uitvoert — bovenal de beloften aan de staten van de Westelijke Balkan”. Hij kondigde ook aan om de besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid uit te breiden zodat het meer besluiten over buitenlands beleid en belastingen omvat.

Over migratie en asiel zei Scholz: “We zijn verenigd door het doel om ongeregelde migratie beter te beheren en te reguleren — zonder onze waarden te verloochenen.” In veel delen van Europa zijn werknemers nodig, ook uit derde landen, vervolgde hij zijn relaas. Als Europa geregelde migratie verbindt met het verzoek dat landen van herkomst en doorreislanden degenen terugnemen die geen recht hebben om in Europa te blijven, “dan zullen alle partijen er baat bij hebben”.

Reacties van Europarlementariërs. In reactie op Scholz’s hervormingsvoorstellen doen Europarlementariërs een beroep op de moed van EU-leiders om de EU klaar te maken voor de toekomst, en roepen ze bondskanselier Scholz op om aan te dringen op een Verdrag, nog voor de Europese verkiezingen van 2024. Verschillende parlementsleden dringen aan op de voortzetting van de steun aan Oekraïne in de Russische aanvalsoorlog totdat een rechtvaardige vrede is veiliggesteld. Anderen bekritiseerden Duitsland voor het trage verlenen van steun aan Oekraïne, en de EU voor het verstrekken van meer geld aan de wapenindustrie.

Een aantal Europarlementariërs benadrukte het belang van het bestrijden van de economische gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne voor Europese burgers. Enkele EP-leden riepen op tot nieuwe wetgeving om sociale rechtvaardigheid te waarborgen en tot een hervorming van de elektriciteitsmarkt van de EU om eerlijke prijzen te garanderen. Een aantal sprekers benadrukte het belang van de Europese groene en digitale transitie en vroegen om meer investeringen op deze gebieden, zodat Europa het voortouw kan nemen bij technologische doorbraken.

Achtergrond. Dit is het tiende plenaire “Dit is Europa” debat. Het volgt op het debat met de Luxemburgse premier Xavier Bettel van 19 april 2023, op het debat met de Litouwse president Gitanas Nausėda van 14 maart 2023, en op debatten in 2022 met de Estse premier Kaja Kallas, de Italiaanse premier Mario Draghi, de Ierse Taoiseach Micheál Martin, de Kroatische premier Andrej Plenković, de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, de Finse premier Sanna Marin, de Sloveense premier Robert Golob.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.