Bijgewerkt: 29 februari 2024

Dochter van predikant Dorpskerk in Tweede Wereldoorlog bezocht de Paulusbunker

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-02-2023

Nu de oorlogsbunker aan de Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen een educatieve functie heeft gekregen, heeft de gemeente een beheerder gevonden voor het gemeentelijke monument: Heem Locaties. Tijdens de officiële ondertekening van het beheercontract was ook Nienke van Kuiken aanwezig, de dochter van Jelle van Kuiken die predikant (pdf) was van de Dorpskerk in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van de familie Van Kuiken wordt verteld in de bunker.

Foto Amstelveen
(Bron Beeldbank Amstelveen/Amstelveenweb.com - 2023)

Ds Jelle van Kuiken (1902-1994) tijdens de kerkdienst in 1937 in de Dorpskerk van Amstelveen. Hij was de predikant van de kerk tussen 1937-1946

Nu de bunker onherroepelijk is aangewezen als monument, volledig gerestaureerd en in gebruik is voor educatieve doeleinden draagt de gemeente het dagelijks beheer van de bunker over aan de Heem Locaties. Dit schooljaar kunnen scholen de bunker bezoeken in het kader van het lespakket Historisch Besef. 'Nu naast het duurzaam behoud en het gebruik van de bunker ook het beheer in goede handen is, sluiten we een bewogen periode rondom de bunker af. De hoop is dat nog vele generaties kunnen leren van dit kleine gebouwtje dat de gemoederen al sinds de bouw in 1943 bezighoudt. Dat kinderen naar een fysieke locatie kunnen om te leren over de Tweede Wereldoorlog is van grote meerwaarde. Zij leren onder meer het verhaal van de familie Van Kuiken die veel Amstelveners geholpen heeft tijdens de oorlog. We willen Nienke van Kuiken bedanken dat zij de collectie van haar ouders aan de gemeente heeft geschonken, zodat huidige en toekomstige generaties hiervan kunnen leren' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Erwin van der Laan, Nienke van Kuiken en Herbert Raat wethouder Monumenten in de Paulusbunker op 20 februari 2023

Cultuureducatie Amstelland heeft de bunker ingericht met informatiepanelen en vitrines over Amstelveen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de verhalen die wordt verteld, is dat van de familie Van Kuiken. Jelle van Kuiken was predikant in de Dorpskerk tijdens de oorlog. Samen met zijn vrouw Riemke heeft hij veel hulp geboden aan de Amstelveense bevolking, en met name aan de hongerige kinderen waarvoor hij onderdak zocht in Groningen waar de omstandigheden iets beter waren. Samen met wethouder Raat bekeek mevrouw Van Kuiken maandag 20 februari 2023 de informatiepanelen over en de spullen van haar ouders die tentoongesteld worden in de bunker. Zij woont tegenwoordig in Canada, maar is zo nu en dan terug in haar oude woonplaats.

Heem Locaties is een organisatie die verschillende locaties, veelal historisch waardevolle panden of huisjes in het groen, beheert en verhuurt voor vergaderingen of bijeenkomsten. In Amstelveen beheren zij bijvoorbeeld de Annakerk, de voormalige synagoge aan de Randwijcklaan 13 en de voormalige beheerdershuisjes in de heemparken en het Amsterdamse Bos. Erwin van der Laan van Heem Locaties en wethouder Raat ondertekenden maandag de bruikleenovereenkomst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.