Bijgewerkt: 25 juni 2022

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2019 in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveen Oranje
30-04-2019

De Dodenherdenking is op zaterdag 4 mei 2019 bij het oorlogsmonument 'Voor hen die vielen' aan de Amsterdamseweg ingang Broersepark. Zorgt u ervoor tijdig aanwezig te zijn, zodat de plechtigheden niet verstoord worden. NB: Voorafgaand aan de herdenking is er om 18.45 een oecumenische dienst van de Raad van Kerken in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Aelbrechtlaan 140.

Raad van Kerken Oecumenische bijeenkomst 18.45 uur. De Raad van Kerken Amstelveen-Buitenveldert organiseert, voorafgaand aan de herdenking bij het monument in het Broersepark op zaterdag 4 mei om 18.45 uur een oecumenische bijeenkomst in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Aelbrechtlaan 140. Een half uur van bezinning met een lezing, een gedicht, gesproken woorden en enkele liederen. Er wordt stilgestaan bij het jaarthema van het Nationaal comité 4 en 5 mei: ‘In vrijheid kiezen’. Voorgangers zijn Ds. Sieb Lanser en Ds. Gert Jan de Bruin, het orgel wordt bespeeld door Henk Trommel. Na afloop van de bijeenkomst volgt een wandeling naar het monument bij het Broersepark voor het officiële programma van de Dodenherdenking.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De 'Treurende Vrouw' op het oorlogsmonument in Amstelveen bij het Broersepark aan de Amsterdamseweg


Herdenkingsplechtigheid: 19.30 uur start programma. Declamaties. 19.58 uur Taptoe, vlaggengroet. Om 20.00 uur 2 minuten stilte. 20.02 uur Wilhelmus 1ste en 6de couplet, gevolgd door kranslegging genodigden, waarna het publiek rond kwart over acht aansluit op het defilé. Kranslegging genodigden. 20.15 uur defilé.

Parkeren auto's en fietsen. Voor fietsers zijn rekken beschikbaar. En auto’s kunnen parkeren op de nabijgelegen parkeerplaatsen. Voor invaliden en zij die slecht kunnen staan worden zitplaatsen gecreëerd. Een programmaboekje zal worden uitgereikt.

Voordrachten. De herdenking wordt omlijst met aangepaste muziek. Voorts zullen er diverse voordrachten worden gedaan. Om 20.00 uur klinkt de last post gevolgd door twee minuten stilte, waarna de kransleggingen en het defilé volgen. Bij de dodenherdenking zorgen leden van de Bond van Wapenbroeders / Afdeling Amstelland traditiegetrouw voor ceremoniële ondersteuning. De banier van de afdeling Amstelland is een soort vaandel. Het is bijna vierkant van vorm. Tegen een oranje achtergrond staat de Nederlandse leeuw erop afgebeeld met twee gekruiste zwaarden.

Bevrijdingsvuur. Een loopgroep van Atletiek Vereniging De Startbaan vertrekt na de ceremonie altijd richting Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. Wilt u een krans leggen na de herdenking in Amstelveen? Stuur Amstelveen Oranje dan een verzoek via de contactpagina van Amstelveen Oranje.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan Antoon de Lange aan de Nesserlaan is door de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool 'De Zwaluw' uit Nes aan de Amstel bezocht op woensdagochtend 7 mei 2014. Op de foto Andrea de Lange vertelt het verhaal van Antoon uit het oogpunt van haar moeder


Anton de Lange. In besloten kring herdenkt basisschool De Zwaluw jaarlijks Anton de Lange bij het monument aan de Nesserlaan. Anton de Lange werd op 7 mei 1945 door terugtrekkende Duitse soldaten neergeschoten aan de Nesserlaan. In 2019 wordt deze besloten herdenking gehouden op donderdag 9 mei 2019 van 09.00 tot 10.15 uur. Burgemeester Bas Eenhoorn is present namens de gemeente Amstelveen en de heer Hugo van der Kooij namens Amstelveen Oranje. Er wordt 1 minuut stilte gehouden en de scholieren dragen gedichten voor over vrijheid, deze zullen worden bevestigd in de haag rondom het monument. Ook worden bloemen gelegd. NB: De Nesserlaan is tussen 9 en 10 uur tijdelijk afgesloten voor verkeer.

Bevrijdingsdag op zondag 5 mei 2019 Stadstuinen 12.00-15.00 uur worden in het kader van Bevrijdingsdag diverse activiteiten georganiseerd in de Stadstuinen in het Stadshart. De Stadstuinen liggen achter het Japanse restaurant Kokusai en de eindhalte van tramlijn 5. Het programma van de vrijheidsviering ziet er als volgt uit: 11.00 uur Muziek Stadstuinen, 12.00 uur.

Ontvangst bevrijdingsvlam en ontsteken bevrijdingsvuur. Hierbij wordt het 1ste en 6de couplet van het Wilhelmus gespeeld en de vlag gehesen. Ook volgt de bekendmaking van de kleurwedstrijd van Amstelveen Oranje in samenwerking met Amstelveen. Burgemeester Bas Eenhoorn houdt een welkomstwoord. De hele dag is er muziek, verzorgd door zanger Peter Marnier. Kindervrijmarkt, kinderactiviteiten (waterspelletjes, vijver, luchtkussens), optreden van de Zingende Kapsters

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het dames duo 'De Zingende Kappers' met hun humor en zangkwaliteiten gaan de slaperige sfeer in de Stadstuinen eindelijk oppeppen met vooral Amerikaanse liedjes uit de oorlogsjaren tijdens de 72ste Bevrijdingsdag op 5 mei 2017


OVERIGE ACTIVITEITEN BEVRIJDINGSDAG. Zondag 5 mei 2019. Cobra Museum Vrijheidsmaaltijd. Het Cobra Museum organiseert voor de tweede keer een vrijheidsmaaltijd in samenhang met het Amsterdamse 4 en 5 mei comité. Op 5 mei zijn er verschillende Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam en omgeving met kleine of grote verhalen, soms simpel en intiem, anderen juist uitgebreid. Een vrijheidsmaaltijd brengt mensen samen aan tafel en de maaltijd initieert dialoog.

Dit jaar staat de vrijheidsmaaltijd in het teken van Lucebert en de commotie die is ontstaan na het verschijnen van de biografie van Wim Hazeu in 2018. Enkele opiniemakers, auteurs en commentatoren worden uitgenodigd om aan tafel plaats te nemen. Er is beperkt plaats (ongeveer 30). Heeft u interesse aan een plek aan tafel, stuur dan een mail naar Eric Wie e.wie@cobra-museum.nl

Zondag 5 mei 2019 Middenhof Vrijheidsmaaltijd. In wijksteunpunt Middenhof wordt een vrijheidsmaaltijd georganiseerd voor bewoners.

Vrijheidswielerronde. WTC De Amstel houdt op 5 mei de bekende wielerronde van Amstelveen, die zal leiden door de straten van Westwijk.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.