Bijgewerkt: 2 januari 2025

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2022 in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Amstelveen Oranje
24-04-2022

Op woensdag 4 mei 2022 wordt weer een Dodenherdenking aan de Amsterdamseweg bij het monument 'Aan hen die vielen' in Amstelveen gehouden. De herdenking start om 19:30 uur, waarna aansluitend om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Het oorlogsmonument 'Voor hen die vielen' aan de Amsterdamseweg in Amstelveen


Programma:

19.30 uur – Start van het programma. Er wordt muziek gespeeld door het Harmonie Orkest Amstelveen. En er zijn voordrachten van onder andere Bettina Siertsema en burgemeester Tjapko Poppens.

19.58 uur – Taptoe Nico Schimmel

20.00 uur – Twee minuten stilte

20.02 uur – Wilhelmus eerste en zesde couplet. Gevolgd door kransleggingen.

20.15 uur – Defilé

Het oranjecomité vraagt bezoekers tijdig aanwezig te zijn, zodat de plechtigheden niet verstoord worden. Wie worden herdacht? Op 4 mei herdenken we al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en ook allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Bond van Wapenbroeders. Bij de herdenking op 4 mei zorgen leden van de Bond van Wapenbroeders / Afdeling Amstelland traditiegetrouw voor ceremoniële ondersteuning. Praktisch: parkeren auto's en fietsen. De Amsterdamseweg rond het monument is tijdens de herdenking afgesloten voor autoverkeer. Voor fietsers zijn rekken beschikbaar. Auto’s kunnen parkeren op de nabijgelegen parkeerplaatsen. Voor invaliden en zij die slecht kunnen staan, worden zitplaatsen gecreëerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De 'Treurende Vrouw' op het oorlogsmonument in Amstelveen aan de Amsterdamseweg


Op Bevrijdingsdag donderdag 5 mei 2022 staan we jaarlijks stil bij onze vrijheid. Die, zoals we de afgelopen maanden weer hebben gezien, niet vanzelfsprekend is. Om die reden wordt er om 21:00 uur ’s avonds op 5 mei stilgestaan bij vrijheid. Door met z’n allen, tijdens twee verschillende wandelingen door Amstelveen, het bevrijdingsvuur symbolisch zichtbaar te maken.

‘Vrijheid deel je met elkaar’. Stichting Amstelveen Oranje roept alle Amstelveners op om mee te wandelen. 'Om te laten zien dat je je medeverantwoordelijk voelt voor onze vrijheid. En om onze vrijheid te delen met elkaar. We roepen iedereen op om tijdens deze loop zelf ook goed zichtbaar te zijn met allerlei soorten licht'- aldus Wilbert Hartman voorzitter van Stichting Amstelveen Oranje. Op deze avond wordt er ook aandacht gegeven aan de oorlogssituatie in Oekraïne, door een familie uit Oekraïne. Zij zullen een toedracht en de muzikale begeleiding verzorgen aan het begin van de avond. Ook burgemeester Tjapko Poppens zal aanwezig zijn om de boodschap ‘vrijheid deel je met elkaar’ te versterken.

Borrel in het Oude Dorp. 'Deze feestelijke dag sluiten we graag af, het is tenslotte een feestdag, met een gezellige borrel bij de horeca in het Oude Dorp' - zo zegt Hartman.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen/Amstelveenweb - 2019)

Een ingekleurde archieffoto met een eenheid van de 4de Canadese infanteriedivisie dat in mei 1945 Nieuwer-Amstel bevrijdde van de Duitse bezetters


Het Bevrijdingsvuur in Amstelveen. In de nacht naar Bevrijdingsdag wordt het Bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald door de leden van de Atletiek Vereniging Startbaan. Het vuur zal naar het Oude Dorp worden gebracht en daar rond 9:00 uur ‘s ochtends in ontvangst genomen worden door de burgemeester. Het Amstelveense bevrijdingsvuur zal door hem worden ontstoken. Na een lange nacht lopen om het vuur in Amstelveen te krijgen is er voor deze lopers een ontbijt geregeld in het Station Amstelveen in het Oude Dorp. Het bevrijdingsvuur zal vervolgens in samenwerking met de wijkcentra en Participe Amstelland door de wijken worden gebracht. Amstelveen Sport organiseert deze lopen tussen de wijkcentra. Wil je meelopen? Ga dan langs bij jouw wijkcentra en laat je informeren. Rita Heilbron wijkcoach Patrimonium en Stef Walsma, wijkcoach Bovenkerk coördineren deze verbindingsloop. Tijdens deze wandelingen zullen verschillende mensen elkaar ontmoeten en verhalen kunnen delen. Zo wordt er stil gestaan bij vrijheid. Een thema dat, zo hebben we de afgelopen weken ook weer gemerkt, altijd om betrokkenheid en inzet vraagt. 

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveen Oranje - 2022)

De flyer van de Bevrijdingsdag 2022 in Amstelveen


Diverse activiteiten op Bevrijdingsdag in wijken en wijkcentra in Amstelveen.

In 2022 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 77 jaar geleden. Maar we vieren ook dat we sindsdien in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Tal van landelijke, regionale en lokale partijen organiseren dit jaar herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen, waarin 75 jaar vrijheid centraal staat. Ook in Amstelveen. Naast het herdenken van het einde van de oorlog willen we in Amstelveen stilstaan bij het begrip vrijheid. Wat betekent vrijheid voor mensen? Wat is ervoor nodig dat iedereen zich vrij kan voelen en kan zijn wie hij of zij is, zonder de vrijheid van een ander geweld aan te doen?

Stichting Amstelveen Oranje brengt het Vrijheidsvuur op 5 mei 2022 lopend vanuit Wageningen naar Amstelveen. Zij komen rond 09:00 uur aan in het Oude Dorp. Vanaf daar neemt Participe het vuur over. Samen met Amstelveen Sport vullen zij overdag de dag met vele activiteiten in de verschillende wijken en wijkcentra.

De activiteitenplanning ziet er als volgt uit:

09:00 uur Oude Dorp – Aankomst Vrijheidsvuur Oude Dorp

10:00 uur, Wijkcentrum Patrimonium – Versieren van een vrijheidstaart. Jong en oud gaan samen aan de slag met het versieren van een heerlijke vrijheidstaart.

11:00 uur, Alleman – Dag start met koffie. Ook hier gaan buurtbewoners samen de dag beginnen. De deuren zijn open om 11:00. Komt u ook?

12:00 uur, MOC aan de Lindenlaan 75 – Samen vrijheidssoep eten en het vuur onthalen. De deuren van het MOC openen om 12:00 uur om samen de vrijheid te vieren en te genieten van gratis vrijheidssoep. Wijkbewoners zitten gezellig met elkaar aan tafels, iedere tafel heeft een tafeldame of een tafelheer zodat ieder aanspraak heeft. Rond dezelfde tijd ontvangen we al zingend we het vrijheidsvuur, waarmee we onze eigen vlam ontsteken. Rond 14.00 uur is de activiteit in de MOC afgelopen.

13:00 uur, Westend – Drankje en muffins versieren, Alle buurtbewoners zijn welkom om samen Bevrijdingsdag te vieren onder het genot van een drankje. Jongeren zullen hier muffins gaan versieren.

15:00 uur, wijkcentrum De Bolder – Oranjebitter, tompoezen en een broodje. Onder het genot van een oranjebittertje en oranje tompouce de wandelaars toe te juichen. Vanaf 16.00 uur is er een broodje.

16:00 uur, Wijkcentrum Patrimonium – Lezing door Jan Sitvast. Hij houdt een lezing over het onderwerp vrijheid, gelijkheid en burgerschap. Zijn kennis haalt hij uit de visie van Hannah Arendt. Het is geen boekbespreking, maar echt een lezing over een onderwerp. Hoeveel ruimte is er voor vrijheid en gelijkheid.

Op donderdag 5 mei 2022 organiseert Amstelveen Oranje, in samenwerking met Museum Jan een vrijheidslezing in het museum aan het Dorpsplein. Met als thema: Vrijheid over de periode 1945-2022. De spreker is Dick Leurdijk. Leurdijk is een Nederlands politicoloog en schrijver, die zich bezighoudt met internationale betrekkingen (Clingendael).

Foto Amstelveen
(Bron Dick Leurdijk - 2022)

Dick Leurdijk politicoloog en schrijver


De zaal gaat open om 19:15 uur, waarbij er gelegenheid is om een kopje koffie of thee te drinken. De lezing start om 19:30 uur, daarna is er kort gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond eindigt rond 20:30 uur. Waarna men kan aansluiten bij de Bevrijdingsdag-activiteiten die rond die tijd op het Dorpsplein starten. Iedereen is van harte uitgenodigd, heeft u een museumjaarkaart dan steunt u daarmee het museum bij uw bezoek.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.