Bijgewerkt: 20 april 2024

Doel digitale identiteit is behaald, maar met risico's

Nieuws -> Informatief

Bron: Algemene Rekenkamer
29-03-2023

DigiD en eHerkenning worden massaal gebruikt door burgers en bedrijven om online toegang te krijgen tot (overheids)diensten en leveren zo tijdwinst op voor de maatschappij. Daarmee hebben deze middelen hun doel grotendeels bereikt- meldt de Algemene Rekenkamer.

Tegelijk kiezen overheden bij DigiD en eHerkenning steeds vaker voor zwaardere (en dus complexere) beveiliging. Dat brengt het risico met zich mee dat het voor burgers moeilijker wordt om gebruik te maken van overheidsdiensten. Verder is de overheid onvoldoende voorbereid op nieuwe vormen van digitale identificatie.

Foto Amstelveen
(Foto ©RVD/Valerie Kuypers en Martijn Beekman - 2022)

Alexandra van Huffelen (D66) staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering

Waarom onderzochten wij dit? De wereld digitaliseert. Het maatschappelijk handelen van burgers, bedrijven en overheid gebeurt steeds meer digitaal. Digitale authenticatie – bent u wie u zegt dat u bent – is voor veel van dit handelen inmiddels een randvoorwaarde. Denk bijvoorbeeld aan de CoronaCheck-app of de digitale belastingaangifte. We hebben onderzoek gedaan naar 2 authenticatiemiddelen: DigiD en eHerkenning.

Dit zijn momenteel de enige centrale authenticatiemiddelen die burgers en bedrijven kunnen gebruiken om in te loggen bij online overheidsdienstverlening in Nederland. We bekeken DigiD en eHerkenning onder meer in het kader van het aankomende stelsel van de Wet Digitale Overheid (WDO). Eveneens relevant zijn de Europese digitale identiteit en ‘wallet’ waar momenteel aan wordt gewerkt. We beoordeelden de huidige beschikbare diensten op het vlak van digitale identiteit, DigiD en eHerkenning, met behulp van een toetsingskader dat voor dit onderzoek is opgesteld.

Wat waren de onderzoeksvragen?

-In hoeverre zijn de doelen voor digitale identiteit en voor de nu beschikbare diensten DigiD en eHerkenning gerealiseerd?

-Hoe doelmatig zijn eHerkenning en DigiD vergeleken met elkaar en in vergelijking met een ander authenticatiemiddel of vergelijkbare dienst in binnen- of buitenland?

-In hoeverre beheerst de overheid de kwaliteit van DigiD en eHerkenning?

Lees ook het rapport: Digitale identiteit vraagt veel van DigiD en eHerkenning (pdf 64 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.