Dokter moet patiënt waarschuwen voor ongecontracteerde zorg
Nieuws -> InformatiefBron: Wilfred Mooij
01-09-2014
Onwetende patiënten gaan zorgnota's helemaal zelf betalen.
Ouderkerk aan de Amstel - In Nederland wordt bijna 90 miljard aan zorg uitgegeven en dit bedrag dreigt fors te stijgen als er niet wordt ingegrepen. Door het aanscherpen van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet wil het kabinet bereiken, dat bij de natura zorgverzekeringen alleen goede en goedkopere zorg vergoed wordt. Geen contract betekent vanaf 2016 geen vergoeding voor de patiënt, waar dit nu nog 80% zou moeten zijn. Een enkele verzekeraar houdt zich anno 2014 nog niet aan de Zorgverzekeringswet en vergoedt, ook nu, minder dan de vereiste 80%.
Wilfred Mooij, directielid van Zorgverzekeringwijzer: “Als je in 2015 aan je meniscus wordt geopereerd en het ziekenhuis rekent hier 5.000 euro voor dan is het mogelijk, dat een patiënt met een naturaverzekering achteraf een rekening van 2.000 euro krijgt als het ziekenhuis geen contract met de verzekeraar had. In 2016 loopt men het risico alle kosten zelf te moeten betalen, terwijl men daar geen rekening mee hield. Er zullen schrijnende gevallen bekend worden van onwetende patiënten die veel zorgkosten hebben gemaakt.
Naar de dokter gaan kan een patiënt straks financieel ten gronde richten. Iemand moet de patiënten hier vooraf voor waarschuwen. Omdat het contact met de verzekeraar vaak pas achteraf plaatsvindt, kan alleen de zorgverlener de patiënten hier nog voor behoeden. Er is natuurlijk geen dokter die op deze extra zorgplicht zit te wachten. De administratieve druk is nu al veel te hoog. Dit wordt een chaos.”
Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet bepaalt, dat verzekeraars momenteel ook bij niet gecontracteerde zorg altijd een ‘redelijke’ vergoeding moeten betalen. Uit recente rechtspraak blijkt, dat dit in 2014 en 2015 minimaal ongeveer 80 % van de kosten moet zijn. Vanaf 2016 hoeft een verzekeraar niets meer te betalen als de Eerste Kamer akkoord gaat met het wetsvoorstel. Verzekerden met een zogenaamde ‘vrije keuze’ polis lopen dit risico niet. Vrije keuze, oftewel restitutieverzekeringen zijn nu iets duurder dan naturaverzekeringen, mogelijk gaat dit verschil vanaf 2016 groter worden.