Bijgewerkt: 12 juni 2024

Door dure benzine hogere inflatie

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
13-04-2010

De inflatie in Nederland is in maart 2010 uitgekomen op 1,0 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in februari. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine. Benzine werd in maart duurder, waardoor de prijs nu 17 procent hoger is dan in maart 2009. In februari was de benzineprijs nog 13 procent hoger dan een jaar eerder. Benzine is na september 2008 niet zo duur geweest.

Groenteprijzen stegen in maart als gevolg van de strenge winter. Dit had een licht verhogend effect op de inflatie. De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg naar 0,7 procent. Volgens de raming van Eurostat is de inflatie van de eurozone in maart 1,5 procent.

Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is de afgelopen maanden gegroeid doordat de prijs van gas, elektriciteit en verwarming in Nederland niet direct reageert op de stijgende olieprijzen. In veel andere landen van de eurozone is dit wel het geval.

Wat is inflatie?

Inflatie (letterlijk 'opblazen') is toename van ongedekt geld. Dit levert onder meer het in de economie bekende verschijnsel op van prijsstijgingen. De inflatie wordt gemeten door middel van de consumentenprijsindex (CPI): een lijst van producten (goederen en diensten), hun wegingsfactoren en hun prijsindex, die centraal wordt bijgehouden en de verandering van de prijs over de tijd bepaalt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.