Bijgewerkt: 22 december 2024

Doorstroom van vmbo'ers naar havo wordt versoepeld

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
11-01-2017

De doorstroom van vmbo'ers naar het havo wordt versoepeld. Nu stellen veel scholen aanvullende eisen, maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat de wet zo aanpassen, dat dit niet meer kan. Leerlingen van de gemengde, of theoretische leerweg die eindexamen hebben gedaan in zeven vakken, mogen dan zonder voorwaarden doorstromen. Ook maakt Dekker korte metten met de eis van middelbare scholen, dat vmbo’ers die willen stapelen niet mogen blijven zitten.

Dekker schrijft dit woensdag 11 januari 2017 in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de staatssecretaris zijn de eisen om door te stromen nu te vaak onduidelijk en per school verschillend. Bovendien ziet hij té veel drempels, die leerlingen kunnen weerhouden het beste uit zichzelf te halen. 'We willen, dat leerlingen de kans krijgen om hun talent zo goed mogelijk te benutten. Dat kan met een stap naar het mbo, maar het moet ook kunnen met een overstap naar het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo),' vindt Dekker. Scholen stellen nu uiteenlopende eisen aan vmbo’ers, omdat het onderwijsprogramma op het vmbo gl/tl niet goed aansluit bij het programma op het havo. Een voorbeeld daarvan is, dat leerlingen het vak scheikunde missen als ze van vmbo Zorg en welzijn overstappen naar havo Natuur en Gezondheid. Leerlingen moeten hierdoor een forse extra stap zetten op het havo. Een kwart van de stapelaars valt op het havo alsnog uit.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Sander Dekker (VVD) staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Volgens Dekker is het stellen van extra eisen aan de leerling echter de omgekeerde wereld. ‘Nu werpen scholen drempels op, terwijl we er juist voor zouden moeten zorgen, dat we leerlingen bieden wat zij nodig hebben om te kunnen stapelen. Daarom gaan we nu in de wet regelen, dat leerlingen die zeven vakken volgen, zonder extra voorwaarden naar het havo mogen.’ Leerlingen die in schooljaar 2019-2020 overstappen van het vmbo naar het havo moeten van de nieuwe wet gebruik kunnen gaan maken. In de tussentijd gaat Dekker in overleg met de VO-raad scholen vragen om nu al een 7de vak aan te bieden aan leerlingen die willen doorstromen naar het havo. ‘Dat is nu op lang niet alle scholen het geval’, aldus de staatssecretaris. Daarnaast worden schakelprogramma’s ingezet om vmbo-leerlingen nu al over de drempel naar het havo te helpen.

Tegelijk met het opstellen van het wetsvoorstel, gaat Dekker met de scholen werken aan het verbeteren van de aansluiting van het vmbo op het havo en de versterking van de loopbaan- en beroepsoriëntatie. Ook wordt bekeken hoe scholen het aanbod van een 7de vak structureel goed vorm kunnen geven en hoe het havo vmbo-leerlingen een betere kans van slagen kan geven.

VMBO? Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, meestal afgekort tot vmbo, is een van de vier vormen van voortgezet onderwijs in Nederland. De scholieren op het vmbo worden wel vmbo'ers, of vmbo-leerlingen genoemd. Het vmbo bestaat sinds 1999 en omvat wat voorheen de mavo en het vbo was. In de Wet op het voortgezet onderwijs (art. 21) en de Wet voortgezet onderwijs BES (art. 44) is bepaald, dat een school, of scholengemeenschap die zowel mavo als vbo aanbiedt, in het maatschappelijk verkeer de aanduiding ‘vmbo’ mag hanteren.

HAVO? Het hoger algemeen voortgezet onderwijs, dat veelal afgekort wordt als havo, is het op één na hoogste niveau binnen het voortgezet onderwijs in Nederland en Suriname. Het havo is in principe geen eindonderwijs - het is algemeen vormend (theoretisch) en geen beroepsopleiding. Het havodiploma is een startkwalificatie. Van alle scholieren in het voortgezet onderwijs in Nederland gaat ongeveer 20 % naar het hoger algemeen voortgezet onderwijs. Ter vergelijking: 60 % gaat naar het vmbo, 20 % naar het vwo.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.